MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A probiotikumok és a koleszterin

A probiotikumok és a koleszterin

webbeteg.hu • fotó: nlc.hu

A legújabb kutatások szerint azonban még egy fontos egészségügyi előnyük van: csökkentik a koleszterinszintet is.

A legtöbb ember, akinek magas a koleszterinszintje, általában nem használ koleszterincsökkentő gyógyszert vagy csak legvégső esetben alkalmazza azt, hiszen számos étrendi és életmódbeli változtatással csökkenthető a koleszterinszint. A leggyakrabban ajánlott táplálék- kiegészítők (rost, halolaj, Co Q-10, E-vitamin) ugyan segítenek megvédeni a szervezetet az LDL koleszterin káros oxidációjától, ám nem csökkentik a koleszterinszintet. A probiotikum tartalmú étrend-kiegészítők segítenek helyreállítani az úgynevezett jó baktériumok mennyiségét a belekben.

A probiotikumokat leggyakrabban emésztési rendellenességek kezelésére vagy az immunrendszer támogatására alkalmazzák. A legbiztonságosabb kiegészítők közé tartoznak, mert nem jutnak a véráramba és alapvetően nem mérgezőek.  A legújabb kutatások szerint a probiotikumok segítik a koleszterinszint csökkentését, ám a kutatás jelenlegi fázisában még nem tudnak pontos dózis-hatás összefüggésről beszámolni. A koleszterincsökkentő probiotikus készítmény még kipróbálási fázisban van, mely azt jelenti, hogy a kísérleti alanyok néhány héten vagy hónapon át szedik azt, mialatt rendszeres vérvizsgálattal követik nyomon a koleszterinszintjüket a dózis és a hatékonyság értékelése céljából.

A kutatások azt sugallják, hogy a bifido baktérium csoport, mely elsősorban a vastagbélben él, felelős a probiotikumok koleszterincsökkentő hatásáért. Tehát, ha szeretné a koleszterinszintjét természetes úton csökkenteni, olyan táplálékot vagy táplálék-kiegészítőt válasszon, mely bifidusz organizmusokat is tartalmaz. Ugyanakkor ne feledje el kikérni orvosa véleményét sem, hiszen csak az ő segítségével fogják tudni kiértékelni, mennyire volt hatásos a választott kúra!