MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A Pfizer nem támogatja az oltóanyagok kombinált használatát

A Pfizer nem támogatja az oltóanyagok kombinált használatát

24.hu

Csak elvétve vannak olyan tudományos kutatások, amelyek az efféle vakcinamixek hatásait vizsgálták.

Mivel klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását – mondta a Népszavának Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója. Vereckei szerint a Pfizer és a BioNTech nem értékelte 3-as fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, valamint a vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét. Hozzátette azt is: bár az egyes vakcinák kombinálásáról az egészségügyi hatóságok döntenek, a Pfizer nagyon fontosnak tartja, hogy megfelelően vizsgálják és kövessék nyomon az oltóanyagok ötvözését, és a rendelkezésre álló legjobb tudományos adatokon alapuló oltási ajánlásokat tegyenek.

A lap szerint nem lesznek könnyű helyzetben az orvosok, amikor arról kell dönteniük, hogy milyen vakcinát adjanak harmadik oltásként pácienseiknek. Kásler Miklós szakminiszter a hétvégén arról beszélt: noha a döntés a háziorvosoké, a tárca minden esetben a vakcinák variálását támogatja, azaz akár azt is, hogy Pfizerre Sinopharm-mal oltsanak rá.

Pedig csak elvétve vannak olyan tudományos kutatások, amelyek az efféle vakcinamixek hatásait vizsgálták, a Pfizer-nél is még csak a közeljövőben zárulnak azok a klinikai vizsgálatok, amelyekben a saját oltóanyaguk harmadik adagjának felhasználását tesztelték. Annyi már tudható, hogy a vizsgálatok előzetes adatai az immunitás felfrissítése és az egyes vírusvariánsok elleni védelem szempontjából egyaránt biztatók.

Komáromi Zoltán budai háziorvos a Népszavának azt mondta: biztosan megvárja a harmadik oltásról szóló új eljárásrendet. Egyrészt azonnal érvénytelenné válna a felelősségbiztosítása, ha olyan eljárást alkalmazna, amire nincs megismerhető szakmai protokoll. Másrészt, ha a harmadik oltástól a páciensének bármilyen egészségkárosodása lenne, övé lenne a felelősség.