Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
A nyugdíjak vesztésre állnak az inflációval szemben

A nyugdíjak vesztésre állnak az inflációval szemben

napi.hu

Ezért immár 2. év lesz, amikor rosszul járnak a szépkorúak.

A legfrissebb számítások szerint a kabinet alábecsülte a 2023-as áremelkedések várható mértékét, ezért az ígért inflációkövető nyugdíjemelés az idén elmarad. A kormány 18,5 százalékkal számolt így 3,1 százalékos nyugdíjemelésről döntött novembertől.

A Piac&Profit podcastjában Karácsony Mihály, a Nyugdíjas Parlament elnöke azt hangsúlyozta, hogy a kabinet olyan újabb díjemeléseket jelentett be, amelyek inflációs hatása már az idén jelentkezik. Például a csomagolóanyagok termékdíja, az új sztrádadíjak, az üzemanyagok jövedéki adója mind olyan elem, amelyek beárazását már az idén megkezdték az érintettek. Szerinte 19,5 százalék a reálisan várható infláció 2023-ban.

Farkas András nyugdíjszakértő számításai szerint 19,1 százalék lesz az idei nyugdíjas áremelkedések mértéke és nem a kabinet által figyelembe vett 18,5 százalék.

Sajnos ugyanez történt tavaly is, 2022-ben is alulbecsülte a kormány az inflációt és az akkori tévedését sem korrigálta a kabinet, ezért immár 2 év lesz, amikor rosszul járnak a szépkorúak a törvény által előírt kötelező nyugdíjemelés számításakor – tette hozzá.

Tavaly 14 százalékkal növelték a nyugdíjakat, míg az idén a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által februárban közölt hivatalos áremelkedés 15,2 százalék volt 2022-ben.

A szakértők egyetértettek abban, hogy a mostani nyugdíjszámítási módszer nem jó, azon változtatni kellene. Ráadásul úgy vélik, várhatóan 2024-ben ismét megtörténik a reálértékcsökkenés, hiszen a költségvetésben 2024-re tervezett 6 százalékos infláció, már most illuzórikusnak tűnik.

Karácsony Mihály rámutatott, a megtermelt nemzeti jövedelemből az ország egyre kevesebbet költ nyugdíjakra, most mindössze 7 százalékot. Ausztriában ez a szám 15,8 százalék, úgy, hogy ott jóval magasabb a GDP.