Tam_Bau
MENÜ
2021. május 15.
Zsófia, Szonja
A nyugati megyékben lakók a válság legnagyobb vesztesei?

A nyugati megyékben lakók a válság legnagyobb vesztesei?

hvg.hu

A háztartások az ország legfejlettebb részein sínylették meg legjobban a válságot.

A nyugat-magyarországi háztartások fizetőképességét viselte meg legjobban a koronavírus-járvány nyomán kialakult válság. Legkevésbé az ország kevésbé fejlett, illetve az exportnak és a határon túli munkavégzésnek kevésbé kitett területeinek háztartásai érzik a nehézségeket.

Javult a háztartások fizetőképessége a harmadik negyedévben, de jelentős az országrészek közötti eltérés, és mindenütt elmarad a tavalyi szinttől – közölte az Intrum követeléskezelő társaság.

A Nyugat-Dunántúl helyzete a legkedvezőtlenebb, azt a térséget érintette a leginkább a válság, és a nyári fellendüléssel sem nyert sokat. A gazdaságilag legfejlettebb térségekben mindenütt sokat romlott a fizetőképesség, de a nyugati megyéktől eltérően az ország középső része, és főképp a Közép-Dunántúl az év közepén vissza tudott erősödni – írták.

A nyári fellendülés főképp a belföldi idegenforgalomnak köszönhető az Intrum kereskedelmi és fejlesztési igazgatója szerint. Deszpot Károly a közleményben a külföldi vendégek hiányával magyarázta, hogy Közép-Magyarország a Balaton térségénél kisebb javulást ért el. Nyugat-Dunántúl elsősorban az autóipar válsága miatt került nehéz helyzetbe, de az Ausztriába átjáró munkavállalók is megszenvedték a korlátozásokat – tette hozzá.

A gazdasági visszaesést eddig az alföldi és az északi megyék érezték meg a legkevésbé. Az Intrum összesítése szerint az ott élők pénzügyi helyzete nem sokat romlott tavalyhoz képest, bár egyes térségek ott is nagy mértékben függenek a kivitelre termelő beruházásoktól.

A közlemény kiemelte, hogy a vizsgált időszak végére a járvány második hulláma ismét visszavetette a fizetőképességet, de messze nem annyira, mint tavasszal. Becslésük szerint az év végéig kisebb visszaesés várható, a tavalyi szint 2022-re érhető el újra.

Az Intrum a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel közösen készítette el a magyar háztartások fizetőképességét bemutató felmérést. Az összegzés fizetőképességi indexekkel számszerűsíti a háztartások pénzügyi helyzetét. Az indexet az Intrum adatbázisából kinyert arányszám, a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérései, valamint az MNB kamatokra vonatkozó adatai alapján számolják.