Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
A napenergia vette át a vezető szerepet az áramtermelésben

A napenergia vette át a vezető szerepet az áramtermelésben

hvg.hu

Egyértelműen a napenergia lép majd elő a domináns energiaforrássá.

Brit kutatók előrejelzése szerint nincs visszaút, a napenergia egyértelműen dominanciára tör energiatermelésében. Hogy igazán teret nyerjen, ahhoz négy fontos problémát is meg kell oldani. 13 millió ember veszítheti el ezáltal a munkáját világszerte, de ez most kifejezetten jó hír.

Az egyre hatékonyabb rendszerek és az egyre nagyobb számban használt napelemek miatt a brit Exeteri Egyetem és a University College London kutatói úgy vélik, a világ fordulóponthoz érkezett. A Nature Communications című tudományos lapban azt írják, innentől kezdve egyértelműen a napenergia lép majd elő a domináns energiaforrássá, és ezt a státuszt még 2050 előtt megszerzi.

A kutatók szerint mindez anélkül is megtörténhet, hogy az éghajlatváltozás visszaszorításával kapcsolatos ambiciózusabb döntéseket hoznának a politikai szereplők. Ugyanakkor, vélik négy dolog még megoldásra vár:

a stabil villamosenergia-hálózat létrehozása,
a napenergia használatának támogatása a fejlődő országokban,
az ellátási láncok kapacitásbéli problémái,
a munkahelyeket elvesztő régiók politikai ellenállása.

A szakemberek szerint ha ezeket a problémákat sikerül orvosolni, az hatékonyabb lehet, mint például a szén-dioxid-adó kivetése.

Femke Nijsse, az Exeteri Egyetem tudósa szerint a hagyományos modellek hajlamosak azt feltételezni, hogy valamikor a közeljövőben véget ér az a fejlődési folyamat, aminek köszönhetően a cégek egyre inkább a napenergiát használják, holott a valóságban még mindig óriási a fejlődési potenciál a technológiában.