MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A napelemek új generációja, a napelemfilm

A napelemek új generációja, a napelemfilm

zoldmania.hu

Ezek a fóliák ugyanúgy működnek, mint a napelemek, de rugalmasabbak és könnyebbek.

A napelemek jelentik az egyik legkörnyezetkímélőbb energiát, ám gondot jelent, hogy a napelempanelek korántsem olyan rugalmasak. Ezt a problémát orvosolja egy német és egy francia cég napelemfilmes megoldása.

Mivel a napelemek merev kerete eleve meghatározza azokat a felületeket, ahol használhatjuk őket, ezért valami képlékenyebb és rugalmasabb megoldást igyekeztek kifejleszteni, amely bárhol elfér, ahol szükségünk van rá. Az ilyen esetekben nyújt segítséget a napelemes fólia, amely a legújabb innováció ezen a területen.

Ezek a fóliák ugyanúgy működnek, mint a napelemek, de rugalmasabbak és könnyebbek, így egyszerűbben felszerelhetők bármilyen felületre. A Heliatek által kifejlesztett megoldás úgy néz ki, mint egy matrica, amelyet iskolákon, szélturbinákon vagy olyan nagyobb felületeken helyezhetünk el, amelyek négyzetméterenként 85 W teljesítményt termelnek. A cég nemrég mutatta be a HeliaFilmet, amely egy felragasztható fóliatekercs, ami könnyedén rátapad az üvegre, a betonra és a fémre is.

A németekkel párhuzamosan a francia Solar Cloth korábban piacra dobta az M170 návre hallgató napelemes filmmodelljét, ami 0,5 mm vastag, négyzetméterenként 170 wattot képes termelni, és különféle, akár egyenes, akár kerek felületekre telepíthető. A napelemfilm elkészítésekor többféle anyagot hasznosítanak újra, azaz ezek előállítása teljes mértékben fenntartható.

Bár mind a HeliaFilm, mind az M170 tökéletes megoldást nyújt a napenergia hasznosításához, az utóbbi annyiban tekinthető zöldebbnek, hogy az előállítása során újrahasznosított anyagokat használnak. Az azonban mindkettőre igaz, hogy rugalmassága és alakíthatósága miatt az általuk gyártott napelemfóliák szélesebb körben alkalmazhatók, mint a hagyományos napelemek – írta a yankodesign.com.