Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A nagyáruházak spórolásával a vásárlók is nyerhetnek

A nagyáruházak spórolásával a vásárlók is nyerhetnek

napi.hu

A magyarországi kiskereskedelmi vállalatok jelentős részénél nem most kezdték az energiatakarékosságot.

Akorábban megkezdett energetikai előrelátás most kamatozhat igazán azoknál a kiskereskedelmi vállalatoknál, amelyek már a növekvő energiaárakat megelőzően elkezdtek spórolni - derül ki az Mfor körképéből.

Lidl Magyarországnál az áruházak és a logisztikai központok világítását LED-világításra cserélte. Az áruházak intelligens épületfelügyeleti rendszere a hatékonyabbá teszi a szellőzést és a világításvezérlést. A reklámvilágítások csak nyitvatartási időben működnek, s a rendszer figyeli az áruházban az elhasznált levegő mennyiségét is, és csak szükség esetén indítja be a szellőzőberendezéseket.

Mindezeken túl a logisztikai központokban és áruházakban a technológiai hűtés hulladékhőjét hővisszanyerővel visszaforgatják a csarnokok fűtésére, és folyamatosan bővítik napelemekkel ellátott boltjaik számát.

Kiszámolták a megtakarítást

Az Allee Bevásárlóközpont az utóbbi években zöld stratégiája kapcsán közel 500 millió forintot költött a fenntarthatóságot szolgáló beruházásokra, amelyből többek között a bevásárlóközpont teljes közös területén energiahatékony LED-fényforrásokra cserélték a világítási rendszert és energiatakarékosabb lett a gépészet is.

A bevásárlóközpont összességében évente közel 1,8 millió kilowattóra áramot takarít meg, 660 tonna szén-dioxiddal vette vissza kibocsátását és kizárólag megújuló forrásból származó villamosenergiát használ. Az újbudai bevásárlóközpont jelenleg összesen 12 000 négyzetméter fákkal, cserjékkel és egyéb talajtakarókkal beültetett zöldfelülettel rendelkezik.

Ráléptek a gázra

A Jysk a durván megugró energiaárakra reagálva most lépett a gázra igazán. 2022 végéig 18 magyar üzletükben telepítettek napelemet, ami a fogyasztás 40-50 százalékát termeli majd ki. Bővítik napelemek kapacitását a cég ecseri logisztikai elosztóközpontjában, lecserélik az elavult hűtő és fűtő berendezéseket, beállítják a minimum és maximum hőmérsékleteket az üzletekben.

A Spar Magyarországnál az új és a felújított üzletekben már a hűtőbútoroknál is csak LED-lámpákat és úgynevezett transzkritikus hűtéstechnikai rendszereket használnak, a hűtőrendszerek hulladékhőjét használják fel a fűtéshez és a meleg víz előállításához, és földhőszivattyút alkalmaznak egyes új és felújított üzletükben.

A Tescőnál az elmúlt néhány évben minden áruházban LED-lámpákra cserélték a hagyományos izzókat az eladótérben, azon kívül pedig jelenleg is folyik a csere (munkatársi területek, raktár, hűtőkamrák, stb.). Áruházaikban 100 százalékban megújuló energiát használnak.