Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
A málna metszése

A málna metszése

agrarszektor.hu

A málna gondozása egy viszonylag könnyű kertészeti munka, így a kezdők és haladók számára egyaránt ajánljuk.

A málna metszése ősszel és tavasszal: mutatjuk, a folytontermő málna metszése mikor fontos, a málna őszi metszése és a málna metszése tavasszal hogyan befolyásolja a terméshozamot!

A málna metszése ugyanolyan fontos feladat, mint a gyümölcsfák éves karbantartása, ám sokan nem tudjuk, hogyan fogjunk hozzá. Egyszertermű vagy folytontermő málna van a kertünkben? A termés színe befolyásolhatja a bokor metszését? Hogyan zajlik a folytontermő málna metszése, mi a helyzet az egyszertermő málnával? Cikkünkben eláruljuk, mi a különbség a málnafajták között, és hogy melyik málna metszése milyen tevékenységeket igényel!

A málna jellemzői

A málna egy Magyarországon is őshonos erdei gyümölcs. A rózsafélék családjába, ezen belül a szederfélék nemzetségébe tartozik, népies elnevezése: Boldogasszony csipkéje. A levelek tagoltak, felül simák, alul bársonyosak, szélük fűrészelt. Májustól augusztusig virágoznak, a fajtától függően, eltérő ideig teremnek. A málna termése ízletes, csonthéjas bogyócskákból áll, felhasználása sokrétű, ám kifejezetten a konzerviparban kedvelik (lekvárt készítenek belőle). A málna sarjadzással szaporodik, a gyengén savas, tápanyagban gazdag, nedves talajt szereti. Öntözési igénye magas, a félárnyékot kedveli.

Egyszertermő vagy folytontermő málna: mi a különbség?

A málnának a legtöbb gyümölcshöz hasonlóan több fajtája van – ezeken belül két fő típust különböztetünk meg, amelyek az egyszertermő és a kétszertermő, másnéven folytontermő málna. Azt, hogy a málna metszése mikor és hogyan történik, befolyásolja a fajtája. Szín alapján könnyen meghatározhatjuk, melyik málna milyen típusba tartozik: a sárga színűek kétszertermők, a piros málna lehet egyszer- vagy kétszertermő is, míg a sötét málnák (fekete- vagy bíbormálna) rendszerint egyszertermőek.

Minden málnafajta esetében közös vonás, hogy a málnavesszők legfeljebb két évig életképesek: az első évben a málna tövéről kihajtanak, áttelelnek, majd a következő évben is élnek, azonban még egyszer nem fognak már áttelelni. Az egyszer termő málna csak azokon a vesszőkön terem gyümölcsöt, amelyeket előző nyáron fejlesztett és áttelelve megerősödtek. A kétszertermő málna a tavalyi és az idei vesszőkön egyaránt gyümölcsöt hoz.

Az egyszertermő málna metszése mikor esedékes?

A málna metszése egyszerűbb, mint gondolnánk: a már letermett málnavesszőket kell visszametszenünk (talajszintig) közvetlenül azután, hogy letermették az azévi gyümölcshozamot. Vigyázzunk, nehogy az új, nyári hajtásokat is levágjuk! A fiatal málnavesszőket érdemes karóra vagy drótra futtatni, hisz ezek lesznek a jövőév termővesszői. Ha túlzsúfolt a málna, ritkíthatunk rajta (10-15 cm / vessző), hogy ne legyen túl ágas-bogas a következő évre.

A folytontermő málna metszése

A folytontermő málna metszése bonyolultabb feladat, mint az egyszertermőé: ez a típus az első idénye őszén csak a vessző csúcsán / felső harmadán hoz gyümölcsöt; a második idényen tavasszal, ugyanezeknek a vesszőknek az oldalán, az alsó kétharmadon teremnek – ezért hívjuk folytontermőnek.

1. A folytontermő málna őszi metszése

A folytontermő málna metszése ősszel abból áll, hogy a már letermett málnavesszők végét levágjuk addig a részig, ahol az utolsó termés nőtt rajta. A vessző alsó részén, amelyet meghagytunk, a következő évben tavasszal és a nyár elején málna terem.

2. A folytontermő málna metszése tavasszal / nyáron

Miután a második évben a termővessző alsó része letermett, ezt a vesszőt a talajszintig metsszük vissza. Ezalatt az idei, új málnavesszők már növekedésnek indultak, ősszel a második adag málnát fogják teremni számunkra; ezeket futtassuk karóra vagy drótra!

Kinek ajánljuk a málna nevelését?

A málna metszése és gondozása egy viszonylag könnyű kertészeti munka, így a kezdők és haladók számára egyaránt ajánljuk. Kisgyermekes családok részére is kellemes kikapcsolódás lehet a málna metszése és szüretelése: nagyszerű program a gyerekeknek, amikor a levelek közt saját növényük termését arathatják le. Attól függően válasszunk málnafajtát, hogy mennyi időt akarunk a gondozásával tölteni, tudjuk-e hetente többször locsolni, illetve, hogy milyen színű gyümölcsöt szeretnénk eredményül kapni!

Címlapkép: Getty Images