Tam_Bau
MENÜ
2024. július 27.
Olga, Liliána
A magyar élelmiszereket sújtja a legmagasabb adó egész Európában

A magyar élelmiszereket sújtja a legmagasabb adó egész Európában

Pap Dorina

Vannak, akik több mint 100 kilométeres távolságból is képesek átmenni bevásárlni.

Mint ahogy arról a Blikk is beszámolt, egyre több magyar dönt úgy, hogy a távolság ellenére is inkább Szlovákiában vásárol be, mivel míg így is jobban megéri. Vannak, akik több mint 100 kilométeres távolságból is képesek átmenni a szomszéd országba a jobb árak miatt.

A FÉSZ elnöke, Éder Tamás ezzel kapcsolatban fejtette ki, miért magasabbak a magyar élelmiszerárak, noha az Európai Unióban ugyanennyiért jutnak hozzá a mezőgazdasági termékekhez az élelmiszeripari cégek.

Szerinte a különbséget a 10 éve átalakított magyar adóstruktúrában kell keresni. Kiemelte, hogy az átalakításnak köszönhetően a termékeken jelent meg itthon nagy adó.

„Magyarországon ma az élelmiszerek nagy többségén van 27%-os áfa. Az Európai Unióban az élelmiszerek átlagos áfája valahol 14-15% között van" – magyarázta a szakértő, aki kiemelte, hogy erre még rárakódik a népegészségügyi termékadó, amiről szerinte már rég kiderült, hogy valójában nem szolgálja a népegészségügyet, viszont növeli az élelmiszerek árát. Ezekhez tavaly rájött a kiskereskedelmi extra profitadó, ami 4,5 százalékos jelenleg. Hozzátette: az EPR-díj az Európai Unióban Magyarországon az egyik legnagyobb.

„A magyar élelmiszereken van messze-messze a legnagyobb adó- és díjteher Európában” – jelentette ki Édes Tamás, aki szerint ennek tudatában inkább az a kérdés, miként lehetséges, hogy nem idehaza a legmagasabbak az élelmiszerárak az EU-ban. Ez annak köszönhető, hogy az alacsony jövedelmek miatt az élelmiszeripari cégek kevés profitot rakhatnak rá az árukra. Mindez viszont azzal jár, hogy a magyar élelmiszeripar versenyképessége gyengül.

Éder Tamás elmondta: nem számít arra, hogy az élelmiszerárak jelentősen csökkennek, úgyhogy valószínűleg a mostani szinthez kell szoktatnunk a pénztárcánkat. Változás csak abban az esetben lehetne, ha az adótételek is csökkennének