Tam_Bau
MENÜ
2020. augusztus 4.
Domonkos, Dominika
A legidősebb olimpiai bajnok a világon

A legidősebb olimpiai bajnok a világon

nlc.hu

Keleti Ágnes hihetetlenül kalandos élete sokakat inspirálhat.

1921. január 9-én született Keleti Ágnes. A Nemzet Sportolója címmel kitüntetett ötszörös olimpiai bajnok tornász a sportág legeredményesebb magyarja, de nem csak ezért tiszteljük. A tornásznő ugyanis hihetetlenül jó szívű, kedves ember, mindenkit elvarázsol, aki találkozik vele. Kalandos története gyerekkorától 99 esztendős önmagáig sokakat inspirálhat.

Olimpiai eredményeivel (10 érem, ebből 5 arany) minden idők legsikeresebb magyar sportolóinak rangsorában a második. Ezáltal ő a legeredményesebb magyar tornásznő, a legtöbb ötkarikás éremmel rendelkező női sportolónk.

A melbourne-i olimpiáról már nem tért haza, 1957-ben Izraelben kezdett új életet, és meghatározó szerepet töltött be az izraeli tornasport megteremtésében. Hihetetlen, de csak 75 évesen választotta a nyugdíjas életformát. Izraelben ment férjhez egy ott élő magyar férfihez, két fiuk született. A rendszerváltás után jött haza először. 1992 óta a Minden Idők Legjobb Magyar Sportolói Egyesületnek, a Halhatatlanok Klubjának alapító tagja. Ezzel együtt a legidősebb élő olimpiai bajnok a világon.

 99 évesen kitűnő egészségi állapotnak örvend, az orvosai mindig óvják, és valamennyire betartja a tanácsokat, de mindig is az volt az első számára, hogy teljes életet éljen. „A tornával sokkal könnyebben lehetett világot látni, mint a csellózással, ezért választottam a sportot” – mondta korábban Keleti Ágnes, aki jó szíve mellett a humoráról és elképesztő életkedvéről híres.