MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A legfinomabb sajt, de nem tejbôl

A legfinomabb sajt, de nem tejbôl

sokszinuvidek.24.hu

A birsalma az egyik legkülönlegesebb gyümölcsünk, melyből számos remek finomságot lehet készíteni.

Az egyik legismertebb és legkedveltebb ezek közül a birsalmasajt.

Jótékony hatásaira már az ókorban felfigyeltek: a rómaiak és a görögök is tisztában voltak azzal, hogy a birsalma segít megelőzni egyes betegségeket, míg egészen a középkorig potencianövelő „szerként” is nagy népszerűségnek örvendett. Nem véletlenül, hiszen Vénusz szent gyümölcseként tartották számon. A birsalmasajt birsalma alapú, édes ízvilágú, sűrű állagú, desszert jellegű készítmény, a gyümölcssajtok egyik jellemző típusa. Elkészítése egyszerű és mélyhűtés nélkül is több hónapig eltartható, ezért hagyományosan az egyik legrégebbi édesség Magyarországon.

A birsalmasajt receptje:

Hozzávalók: 1 kg birsalma, 700–800 g cukor, egy fél citrom leve, dió (elhagyható).

Elkészítése: Az alaposan megmosott birsalmákat negyedeljük, és egy éles késsel eltávolítjuk a magházat. Hámozni nem kell, az viszont fontos, hogy vágjuk ki az esetleges rossz részeket. A gyümölcsöt feltesszük főni annyi vízben, ami épp ellepi, és hozzáadjuk a citromlevet. Addig főzzük, míg a gyümölcshús megpuhul. A megfőtt gyümölcsről könnyű lehúzni a héját, de egyáltalán nem szükséges, ez egyéni ízlés kérdése.
A megpuhult birsalmát egy vastag falú lábosba tesszük és egy botmixer segítségével pürésítjük. Ezután folyamatos keverés mellett kis lángon főzni kezdjük. Amikor keverés közben már látjuk a fazék alját, hozzáadhatjuk a cukrot, ami a pép súlyának 70–80%-a legyen. Addig főzzük, amíg elég sűrű lesz, illetve a színe egy kicsit sötétebbé válik. Amikor úgy érezzük, hogy elkészült, vegyünk ki egy keveset egy kistányérra, ha hamar megszilárdul, valóban kész vagyunk. Miután elkészült rögtön kiöntjük a masszát a kiválasztott formába. Ha szeretnénk, ilyenkor tehetünk bele diót vagy más magvakat is. Ezután vagy hűtőbe tesszük, ha gyorsan el akarjuk fogyasztani, vagy szárítjuk. Utóbbi történhet aszalógépben, sütőben, de ha nem sietünk, akkor bármilyen száraz, jól szellőző hely megteszi. Ha ezt választjuk, fontos naponta megfordítani, hogy minden irányból érje a levegő.