Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A legdivatosabb tapéték 2020-ban

A legdivatosabb tapéték 2020-ban

lakbermagazin.hu

A nyomdaipari technológia fejlődésének köszönhetően a tapéták sokszínűségének csak a képzelet szab határt.

A világ egyik legjelentősebb európai lakástextil szakvásárát (Heimtextil) múlt héten tartották meg az 50. alkalommal Frankfurtban. A kiállítás hangsúlyozta a fenntarthatóság elvének fontosságát és előirányozta a legújabb trendeket. Ezt a rendezvényt 1971-ben rendezték meg először és azóta töretlen sikernek örvend, idén már 3000 kiállító vett részt és számos előadással is készültek. Különböző tematikájú kiállítási terek, inspiráló színirányzatok, design újdonságok, és innovációs anyagok használata jellemezte az idei vásárt. A nemzetközi top tapéta gyártók is minden évben részt vesznek ezen a nívós eseményen, ahol idén is bemutatták legújabb kollekcióikat.

A nyomdaipari technológia fejlődésének köszönhetően a tapéták sokszínűségének csak a képzelet szab határt. Korábban a tapétával való falburkolást beskatulyázták és a nagymamánál látott mintákkal azonosították, azonban ez mára sokkal szélesebb spektrumon mozog, sok tapéta szinte már-már művészi alkotás. A designerek által tervezett mintákra hatnak a legújabb trendek, a Pantone színintézet ajánlásai és a különböző divatirányzatok.

A kiállításon látott újdonságokat összegezve elmondható, hogy 2020 visszahozza a virágokat, teret enged a különböző strukturált felületeknek és tovább mélyíti az ember természethez való viszonyát.

A dzsungel és természet ihlette botanikai tapéták, fali poszterek most már évek óta a legkeresettebb minták között vannak, népszerűségük továbbra is töretlen, ennek valószínűleg az az oka, hogy egyre inkább vágyunk a motívumok által megteremtett békére és harmóniára, mely kiszakít rohanó világunkból. A különböző levélminták és kiragadott botanikus részletek, lehetnek akár visszafogottak vagy színpompásak, apró vagy monumentális méretűek, de mindenképpen elmondható róluk, hogy bármely helyiségbe is választjuk őket a fókuszt magukra vonják és utánozhatatlan hangulatot teremtenek. Ezeket a botanikai mintás posztereket és tapétákat natúr fa kiegészítőkkel, kosarakkal kombinálva, egy igazán kellemes enteriőrt teremthetünk. A legújabb tapéta minták között a sűrűn mintásak dominálnak, mintha a levelek, indák körbefonnák a falat, megjelennek az egzotikus állatok, majmok, zebrák, elefántok. A trópusi mintás fali posztereknél pedig a szelősebb, nagyobb minták kapnak teret, illetve továbbra is hódítani fognak a kiragadott részletek.

A Casadeco márka egyik legújabb kollekciója a Cuba nevet kapta. Ebben a kollekcióban az egzotikus növény tapéta mintákon keresztül találkozhatunk, a Kubára jellemző, pezsgő, szín kavalkáddal, szinte már érezhető válik Havanna lüktetése, a szikrázó napfény és életöröm. Ez jellemzi ezeket a divatos tapéta mintákat is, amelyek lüktetést, napfényt hoznak otthonodba, lágyan körül ölelve a bútorokat.

2020 divatos tapéta mintáinak egy másik nagy csoportja a különböző strukturált felületű tapéták, melyek között találhatunk különböző textil, szövet struktúrákat, vászon hatást, vagy természetes tapétákra jellemző felületeket, de továbbra is hódítanak a különböző beton felületek, és vakolt, foltos hatású tapéták. Ide sorolhatóak a fémes, fóliázott, effektes tapéták is, melyeket otthonunkba csempészve extravagáns megjelenést érhetünk el, és biztosan lakásunk fő attrakciójának számítanak majd.

Ezek a tapéták jól illeszkednek a loft enteriőrökbe, a fémes megjelenés különösen kedvez ennek a stílusnak. A különböző, bronz és alumíniumra hajazó felületek életet csempésznek ezekbe a helyiségekbe, hidat képezve a különböző bútorok és textúrák között, így alkotva meg az összhangot.

A glamour stílushoz is remekül passzolnak a különböző fóliás tapéták, az ezüstös fémes hatások. Elegáns megjelenést kölcsönözhetünk, a helyiségnek, ha ilyen tapétát választunk. Finoman illeszkednek az ezüstszínű bútorokhoz, utánozhatatlan angol eleganciát sugározva.

A következő nagy csoportba a virágos tapétákat sorolhatjuk, melyek idén újra erőre kaptak, hiszen majdnem minden gyártónál bekerültek a legújabb kollekciókba. Ezek a virágmintás tapéták megidézik a múltat, finoman ívelt vonalak, részletgazdag minták, madár motívumok jellemzik.

Szinte körbe ölelik a falat, romantikát hozva az enteriőrbe. Ezek a divatos tapéta minták jól mutatnak egy hálószobában vagy nappaliban, remek kiegészítőjük a finoman kidolgozott textilek. Egy virág mintával borított hálószobában öröm lehet az ébredés, bátran választhatunk a mélyebb színekből is, ha szeretjük a bekuckózós hangulatot. A Caselio és Holden márkák újdonságai között is találunk kedvünkre valót.

Ebben a csoportban megjelennek a festett akvarell hatású virágok, motívumok. A lágyan elhalványuló minták időtlennek tűnnek. Néhány gyártónál megfigyelhetőek a festett hatású tapétaminták struktúrájában az ecsetvonások, elég ha csak erre a BN Walls tapétára tekintünk, mely Van Gogh munkája előtt tiszteleg.

A virág minták nem csak festett mintaként jelennek meg, hanem a különböző textil hatású tapétáknál is megfigyelhető ennek a motívumnak az elterjedése. Egy sötétebb, komorabb helyiséget is bátran varázsolhatunk derűssé, ha ilyen tapéta mintát választunk.

A gyerek tapéták estében 2020-ban is uralkodóak a pasztellszínek. Minták tekintetében nem történt nagy változás, újdonságként a léghajó minta jelenik meg, de továbbra is trendi tapéta mintának számít az álomcsapda, láma, unikornis és a különböző dínós minták. A minták sűrűsége alapján két csoportba oszthatjuk a tapétákat, így mindenki megtalálja az igényeinek megfelelőt, legyen szó sűrű részlet gazdag mintásról vagy egy visszafogott szellős tapéta mintáról.

A gyerekszobai posztereknél megjelennek a térkép minták, és a bolygó mintás poszterek, de a rajzolt skandináv stílusú minták is trendinek számítanak, és jól illeszkednek a mai letisztult gyerekszobákhoz.

A mai trendi poszterek között a dzsungel mintákon kívül, megjelennek a virág és a különböző strukturált felületeket utánzó minták (kő, beton, márvány). Az art deco a fali posztereknél is hódít, valamint az akvarell hatás is megjelenik.

Tavalyi évben egyre jobban elterjedt a köztudatban a tapéták sokszínű felhasználhatósága. A gyártók ma már komplett rendszereket kínálnak arra, hogy akár csempe helyett alkalmazzuk a zuhanyzóban vagy éppen kültéren, az épület homlokzatán a kívánt mintát. A vizes helyiségekben használható poszterek mintaválasztéka az idei évben tovább szélesedik, így szinte már bármilyen elképzelésünket megvalósíthatjuk, sőt egyes gyártóknál akár szőnyegünket is elkészítik ugyanezzel a mintával. Újdonságnak számítanak a konyhai öntapadós tapéták, melyeknek a laminált felülete védelmet nyújt a szennyeződésekkel szemben, ezek a mai legmodernebb digitális UV nyomással készülnek.

Összegezve elmondható hogy izgalmas évnek nézünk elébe, azt figyelembe véve, hogy a mai tapéta trend, már nem csak lakásunk szobáinak falain jelenhet meg, hanem akár a fürdőnkben, vagy konyhánkban a csempét kiváltva is alkalmazhatjuk.

Az új kollekciók mintákban nem hoztak áttörést, de tovább mélyítik a már meglévő designokat.