MENÜ
2024. március 29.
Auguszta
A kultikus ital, ami valóságos egészégbomba

A kultikus ital, ami valóságos egészégbomba

divany.hu / Beszterczey Judit

A matéteát Dél-Amerikában kávé helyett isszák.

Mi ez a furcsa ital, amit a focifenomén Messi folyamatosan kortyolgat egy vicces tökből? Sporttársa, az uruguayi Luiz Suarez is arra a csodaitalra esküszik, amely élénkít, erősíti az immunrendszert, segíti a fogyást, és még a vércukorszintet is szabályozza.

Dél-Amerika kedvenc itala a matétea, amit boldog-boldogtalan előszeretettel kortyolgat a kontinensen, hiszen sokkal jobban élénkít és energetizál, mint a kávé, ráadásul tele van vitaminnal, és még fogyni is lehet tőle. A matéteát hagyományosan a matétökből fogyasztják egy speciális szívócső, a bombilla segítségével.

A dél-amerikai „must have”

Dél-Amerika kultikus italát a Paraguayban, Argentínában, Uruguayban és Brazíliában őshonos növényből, az Ilex paraguariensisből készítik. Ahogy az európaiak kávéval indítják a napot, Dél-Amerikában ugyanezt teszik a matéteával, amit egész nap szeretnek szürcsölgetni az úgynevezett matétökből. A Yerba Mate Nemzeti Intézet adatai szerint Argentínában évente, fejenként átlagosan 100 liter matét fogyasztanak, és az argentin otthonok több mint 90 százalékában van jelen. A yerba matét ráadásul nemcsak élettani hatásai miatt szürcsölgetik, hanem remek társasági esemény is együtt inni a különleges matétökökből a bombilla segítségével, amely gyakorlatilag a matétök szívószálja.

A jezsuiták is rákaptak a kultikus indián italra

A yerba mate egy dél-amerikai indián nép, a guaranik kulturális öröksége. A guaranik még fizetőeszköznek is a matéteát használták, a maté amúgy „kis tököt” jelent, hiszen máig is ebből kortyolgatják ezt a főzetet. A matéteát Dél-Amerikában az „istenek teájának” nevezik, kedvező egészségügyi hatásait már évszázadok óta ismerik. Érdekeség, hogy a matéteát a 16. században a kontinensre érkező jezsuita misszionáriusok terjesztették el, akik méregtelenítésre és skorbutra is használták. Később kereskedni kezdtek a jezsuiták a matéval, amit el is neveztek zöld aranynak a jótékony hatásai miatt.

Egy csésze egészség

Ami az ízét illeti, enyhén szólva fanyar. Bár az íze a magas tannintartalma miatt viszonylag kesernyés, leginkább a fekete tea ízéhez hasonló. A kontinensen szinte vétek ízesíteni ezt a nemzeti italt, de természetesen senki se tiltja meg, hogy más földrészeken – például nálunk – ízesítve fogyasszuk ezt a rendkívül egészséges italt. Az egészségre gyakorolt hatása azonban kárpótol a kesernyés ízéért, hiszen ez a főzet valódi vitaminbomba. 146-féle illóolajat tartalmaz, A, B1, B2, B3, B6, C és E-vitaminban rendkívül gazdag. Nagyon értékes ásványi forrás, hiszen magnéziumot, vasat, káliumot, mangánt és cinket is tartalmaz.

Jobb, mint a kávé

Egy csészényi matétea 85 milligramm koffeint tartalmaz, mely azonos adag kávé koffeintartalmához viszonyítva alacsonyabb, viszont a kávéval ellentétben nem kezdi ki a gyomrot, mivel nem csersavas. Ráadásul sokkal egyenletesebben szívódik fel, mint a kávé: nincs meg az a „fejbe vágó” hatása, viszont tovább tart az élénkítő hatása. Ráadásul a maté teofilint és theobromint is tartalmaz, amelyek elősegítik a figyelmet és a koncentrációt.

Fogyaszt és pörgeti az anyagcseréd

A „zöld arany” bizonyítottan serkenti az anyagcserét, jó hatással van az emésztési folyamatokra, és javítja a bélmozgást. Ráadásul csökkenti az éhségérzetet és a kalóriabevitelt is, úgyhogy remekül megtámogatja a fogyókúrádat. Mivel antioxidánsokban és polifenolokban is gazdag, segíti az immunrendszert. Ez utóbbi vegyület ráadásul gyulladáscsökkentő is, amely hozzájárulhat a krónikus betegségek megelőzéséhez.

Csökkentheti a vércukorszinted

A yerba mate bizonyítottan vércukorszint-csökkentő hatású. Mivel a 2-es típusú cukorbetegség egyik fő okozója a túlsúly, ezért kapóra jön a maté étvágycsökkentő és anyagcsere-fokozó hatása. Ráadásul segíti az erek tisztulását, és csökkenti a koleszterinszintet.

Így fogyaszd!

A matétea – mivel nem hagyományos teafajtáról, azaz a Camellia sinensisről van szó, különleges elkészítést igényel. Végy egy bögrét, és annak legalább a felét, de inkább a háromnegyedét töltsd meg yerba mate levelekkel. Majd öntsd le 70-80 fokos vízzel, és amikor a levelek már „megszívták” magukat, már kortyolgathatod is ezt a rituális főzetet. Ha pedig profi akarsz lenni, akkor bármelyik nagyobb teás szaküzletben beszerezheted a matétököt és a speciális szívószálat, a bombillát. Azonban vigyázz! Mivel a matétea koffeinben gazdag, napi 2-3 adagnál ne igyál többet belőle!