MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A koronavírus súlyos szövődményei ellen tesztelnek egy új magyar hatóanyagot

A koronavírus súlyos szövődményei ellen tesztelnek egy új magyar hatóanyagot

telex.hu • fotó: portfolio.hu

Csökkentheti a súlyos lefolyású Covid-eseteket a BGP-15 nevű hatóanyag alkalmazása.

Egy magyar gyógyszerfejlesztő cég klinikai vizsgálatot indított, önkéntes jelentkezőkkel, hogy megvizsgálják a hatékonyságát – írja a gyártó Mitochon Technologies csütörtöki sajtóközleménye.

A BGP–15-öt eredetileg a 2-es típusú diabéteszre fejlesztette egy amerikai gyógyszervállalat, de az utóbbi években a molekulának több olyan tulajdonságát fedezték fel, amelyek a Covid–19-fertőzés lefolyását is befolyásolhatják. Például csökkenti az oxidatív stresszt, javítja a mitokondriális funkciót, lassítja a tüdőfibrózis kialakulását, gépi lélegeztetés esetén védi a rekeszizmot, illetve megakadályozhatja a citokinvihar kialakulását, és így elkerülhetők a súlyos szervi károsodások, áll a közleményben.

„Ha ebben a klinikai vizsgálatban szignifikáns javulást tudunk kimutatni a BGP–15 alkalmazásával, akkor hatásos lehet egyéb súlyos lefolyású légúti fertőzésekben is. Sajnos van rá esély, hogy a koronavírus legyőzése utáni évtizedben további hasonló pandémiákkal kell szembenéznünk. Azt szeretnénk, hogy a jövőben már legyen a polcon olyan szer, amely jó eséllyel bevethető a súlyos esetek kiküszöbölésére” – mondja Bicskei László, a Mitochon Technologies ügyvezetője, a BGP–15 klinikai programjának irányítója.

A vizsgálatot a magyar felügyelő hatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet engedélyezte (OGYÉI) az Egészségügyi Tudományos Tanács Klinikai Farmakológiai Etikai Bizottsága támogató állásfoglalásának birtokában. A vizsgálatra itt lehet jelentkezni.

Pár napja jelentette az MSD és a Ridgeback Biotherapeutics kezdte meg a 3. fázisú vizsgálatot arról, hogy a molnupiravir nevű, szájon át szedhető antivirális gyógyszer alkalmas-e a Covic-19-fertőzés megelőzésére felnőtteknél. A teszthez szintén lehet Magyarországon csatlakozni.