MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
A környezettudatos életmód csúcspontja

A környezettudatos életmód csúcspontja

otthonlap.hu

Egy család, akik évente mindösszesen egy befőttesüvegnyi szemetet termelnek.

Bea Johnson és családja évekkel ezelőtt váltott a zero waste (nulla hulladék) életmódra. Mielőtt azt hinnéd, hogy egy fűszoknyás megrögzött fényevő aktivista, meg kell hogy lepjelek, ő egy teljesen átlagosnak mondható modern francia hölgy.

Amikor belevágott a változtatásba, nem is annyira a Föld megmentése, mint inkább a saját és családja életének javítása volt a cél, mégis a kettő összefügg egymással. Azzal, hogy évente mindössze egy befőttesüvegnyi szemetet termel egy négyfős család, gyakorlatilag minimálisra csökkentették az ökológiai lábnyomukat és emellett nem kell semmiből sem hiányt szenvedniük, sőt! Az életmódváltás miatt nagyobb összeget tudnak utazgatásra és ezáltal élményekre költeni a tárgyak helyett, ami Bea szerint a legfontosabb. De hogyan néz ki a gyakorlatban?

Ennek az életformának gyakorlatilag 5 szabálya van:

  • nemet mondani arra, amire nincs szükségünk
  • csökkenteni a meglévő készleteinket, csak olyan dolgokat megtartani, amiket valóban használunk
  • csak újrafelhasználhatót vásárolni
  • újrahasznosítani, amit lehet
  • komposztálni

Ezeket betartani nem egyszerű, főleg, hogy olyan világban élünk, amit az eldobható dolgok uralnak. A fogyasztói társadalom szinte minden szegletében ott bújik egy kis reklám, ami próbál vásárlásra ösztönözni. Ezzel szemben a zero waste elv arra sarkall, hogy csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van és abból is lehetőleg olyat, ami nem egy alkalomra szól.

Bea gardróbja kevés ruhadarabból áll, de azt sokféleképpen tudja kombinálni. A levágott körmöt és hajat is komposztálják, kozmetikumait és takarítószereit maga készíti természetes anyagokból. Kamaszodó fiai rendelkeznek laptoppal, de nem kapnak minden hónapban új mobilt. Életmódjuk mindannyiuk megelégedésére szolgál, főleg, hogy rengeteget utaznak. Tárgyak helyett az élményeket halmozzák és mindeközben még a bolygónak is jót tesznek. Azért ez elég elgondolkodtató, ugye?

Mindenkinek ajánlott!