Tam_Bau
MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
A kézi munkát robot helyettesíti a burgonyafeldolgozás során

A kézi munkát robot helyettesíti a burgonyafeldolgozás során

hortidaily.com

Az új rendszer optimalizálja a működési folyamatokat, és könnyebbé teszi a munkavállalók számára különösen megterhelő fizikai munkát.

A Fenaco Landesprodukte Európában egyedülálló robotot helyezett üzembe burgonya csomagolására a svájci Bät­terkindenben. A kétrészes robotot a TwinAutomation startup cég és a Fenaco Landesprodukte vállalat szoros együttműködésével fejlesztették ki.

A bätterkindeni burgonyacsomagoló üzemben évente mintegy 9,5 millió zsák burgonyát dolgoznak fel és készítenek össze a kiskereskedelem számára.
Ez nehéz fizikai munka, az alkalmazottak naponta több tonnát mozgatnak meg, és halmoznak fel 2 méter magas tornyokba. Ennek egy részét veszi át a robot. Klaus Meier, a telephely vezetője elmondta, hogy régóta kerestek megoldást az alkalmazottak terheinek csökkentésére. A halmok összeállításakor a zsákok nem sérülhetnek, és nem nyúlhatnak a halmon túl. A folyamatot automatizálni kellett.

A multifunkcionális fogó különlegessége, hogy 32 érzékelővel van felszerelve, amelyekkel az összes funkció vezérelhető, így ugyanaz a fogókar használható a zsákok, üres ládák és különböző méretű teli ládák raklapra pakolására. A robot 2020 végén kezdte meg a tesztüzemet, ám olyan biztatóak voltak a visszajelzések, hogy néhány héten belül véglegesen üzembe állították.