MENÜ
2024. július 25.
Kristóf, Jakab
A jövőben telefonálhatunk is Facebook-on?

A jövőben telefonálhatunk is Facebook-on?

hvg.hu • fotó: somagnews.com

Ingyenes telefonálással erősít a Facebook, regisztrálni sem kell hozzá.

Újabb alkalmazással rukkolt ki a Facebook kísérleti részlege. Az első körben az amerikai felhasználók számára elérhető CatchUp mindenféle regisztráció nélkül használható lesz, ingyenes online hanghívásokat kínál.

Termékeny időszakát éli a Facebook kísérleti termékekkel foglalkozó részlege. A csapat nemrég adta ki a jelen pillanatban adta ki a TikTok ellen indított Collab alkalmazást, de máris itt a következő, a CatchUp, mellyel hanghívások bonyolíthatók.

A hagyományos telefonálási módhoz képest a CatchUp interneten bonyolítja a hívást. Így percdíj aztán nincs, de mobilnetet használva a telefonálás az adatkeretet természetesen fogyasztja. Míg a hagyományos telefonálás alkalmával lutri, hogy a hívott fél tudja-e épp fogadni a hívást, így viszont tisztább lehet a kép: ha egy adott személy elérhetőre állítja a státuszát, akkor jó eséllyel fel is fogja venni a telefont.


© Facebook
Hanghívós funkció a Facebook Messengerben és a WhatsAppban is van, ráadásul az elérhető státusz ott is látszik (bár gyakran félrevezető). Joggal merülhet fel a kérdés: mi értelme van erre a funkcióra külön alkalmazást kiadni? Nos, a CatchUp használatához nincs szükség semmilyen fiókra. Csak le kell tölteni az alkalmazást, ami utána – mindenféle regisztráció nélkül – a telefonunk kontaktlistájából, telefonszámok alapján dolgozik.


Hasznos funkciója az appnak, hogy 8 főig akár csoportos hívást is indíthatunk, melynek lebonyolítása nem tűnik túl bonyolultnak.


© Facebook
A Facebook állítása szerint régóta dolgoztak már a fejlesztők az appon, de a koronavírus-járvány miatt felpörgették a munkát, hogy mielőbb be tudják mutatni az újdonságot.

A Facebook első körben az Egyesült Államokban teszteli az appot. Ha ott beválik, jó eséllyel elérhetővé teszik a világ más részein is.