MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A jövőben már az orvosi térdlemezeket is nyomtathatják

A jövőben már az orvosi térdlemezeket is nyomtathatják

player.hu/Balla Sándor

3D-nyomtatással előállítható térdimplantátumot fejlesztettek ki.

A jövőben az orvosi térdlemezeket is nyomtathatják, amivel gyorsabbá és biztonságosabbá válhat a térdízületi bántalmakban szenvedő betegek kezelése.

A brit Bath-i Egyetem kutatói egy újfajta, 3D-nyomtatással előállítható térdimplantátumot fejlesztettek ki. A beavatkozáson átesett betegek pozitív fejlődésről számoltak be; az egyik 55 éves betegnek, David Tarbetnek hónapokkal korábban még komoly fájdalmai voltak, a műtét után nem sokkal viszont szobabiciklizni is tudott.

A beteg térdéről először röntgen- és CT-felvételt készítenek, majd a kapott adatok alapján kinyomtatják a térdlemezeket, amiket csapokkal rögzítenek a sípcsont felső részéhez.

A kinyomtatott lemezeket úgy építik be, hogy az az orvosi lemezeknél jóval stabilabban, a terhelést is jobban bírva igazítja ki a térd tartását.
Az elkészült anyag így nem egy hagyományos értelemben vett térdprotézis lesz, feladata ugyanis a térd súlyeloszlásának javítása a fájdalom csökkenésének érdekében. A technológia jelenleg is tesztelés alatt áll, amennyiben beválik, széles körben is alkalmazni kezdhetik.