MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A jó szex is kell a stabil házassághoz

A jó szex is kell a stabil házassághoz

24.hu, fotó: egy.hu

A szex a tető a házon, alatta a férfi és a nő alkotja az épületet, az alap pedig a Jóisten.

Egyik sem maradhat el, s pontosan illeszkednek egymásra. Ez a tartós házasság titka.

Akitől mindezt megtudjuk, Deliné Horkay Márta lelkész. Ő már csak tudja: négygyermekes anya, oly boldog, stabil kapcsolatban, hogy orkán se tudná elszakítani őt a férjétől. És hát részeltette őket az élet néhány orkánban: Márta túl van vetéléseken, rákon, „még az újraélesztést is kipróbáltam”.

S most felskicceli jegyzetfüzetünkbe az ideális kapcsolat modelljét:


„A sorrend nem mindegy. Honnét kezdünk építkezni? Nyilván nem föntről. Ha jót akarsz, akkor legelőször is hiszel. Aztán megismersz valakit, párodul választod, és ő is téged. Ha eddig eljutottatok, ki ne hagyd és gyakorold rendszeresen a szexet, mert az a világ legcsodálatosabb dolga, ami két ember között történhet, természetesen házasságban.”

Kapunk még egy ábrát, ezt már az aktuális gyakorlatról:

„Ma a tető kerül alulra: megpillantják egymást, és rögtön szexelnek. Ha van folytatás, ismerkedés, akkor az olyan, mintha a tető háromszögének csúcsára tennénk a billegő felépítményt, a két ember kapcsolatát. Az Isten pedig csak lebeg felettük, nem érintkeznek vele, nem is tudnak róla. Nem csoda, hogy Isten és egymás megismerése nélkül a szex ellaposodik, elillan. És a házasságból nem marad semmi, lehet válni.”

Nagyvisnyón vagyunk, Heves megyében, a 8254 lakosú bélapátfalvai járásban, ami a 2020-as statisztika szerint az ország leghűségesebb járása. Értsd, abban az évben lakosságarányosan itt történt a legkevesebb válás: összesen öt, ami ezer főre vetítve mindössze 0,61.

Összehasonlításul: az országos átlag ezer főre 1,5 válás (a legválósabb a csongrádi járás 2,31-gyel).

Szerkesztőségünk statisztikusa, Molnár Dávid számos adatsort tárt elénk, és felvetődött, hogy a házasság-válás arány alapján válasszunk riporthelyszínt. Ha így tettünk volna, csupán néhányszor tíz kilométerrel kellett volna többet autóznunk, ugyanis azt a listát a Borsod megyei cigándi járás vezeti.

Íme onnan is egy adatcsokor:

a 15 578 fős cigándi járásban 2020-ban tíz válás történt; ez ezer főre 0,64 válást jelent,
ugyanott 2015-től 2020 végéig 571 házasság köttetett, amire mindössze 92 válás jutott, ezek hányadosa országos bajnok: 6,21,
a bélapátfalvai járás ebből a szempontból a mezőnyben tanyázik: a válásszám: 93, a házasságszám: 279, a házasság-válás arány: 3,00,
a házasság-válás arány versenyében a legrosszabb eredményt egy lakótelepes övezet, Budapest XIX. kerülete, Kispest tudhatja magáénak: 59 648 főre 1807 házasságkötés és 732 válás jutott, a hányados 2,47,
magyarázat: mielőtt örömtüzet gyújtanánk, hogy sokkal több a házasságkötés, mint a válás, ne feledjük, hogy a házasságok többségének nem válás, hanem halál vet véget.
Szóval szeretettel gratulálunk a cigándi járás polgárainak. /Erről többet olvashatnak a 24. hu-n /