Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
A JAKO cégcsoport 25 éves jubileumát ünnepli

A JAKO cégcsoport 25 éves jubileumát ünnepli

JAKO Kft.

„A következő évtizedekben is családi vállalkozásként akarunk működni.”

A JAKO cégcsoport folyamatosan fejlődő családi vállalkozás. Az alapító, Adam Mathias Koch ezelőtt 35 évvel tette meg az első vállalkozói lépéseket Magyarország felé, és 1994-ben megalapította az AKO Kft.-t Szekszárdon, a Mátyás király utcában. Majd 1998-ban megszületett a JAKO Kft, és a 2000-es évek elején költözött jelenlegi székhelyére, a Damjanich u. 33-35-be, ahol jelenleg is működik. Azóta sok víz lefolyt a Dunán, nagy változások történtek a cég életében, de az alapelvek nem változtak. Az alapító két fia, Andreas Koch és Joachim Koch ügyvezetőként vették át a stafétát, és irányítják a céget.

– Mi, a Koch család, nagyon büszkék vagyunk, és boldogsággal tölt el bennünket, hogy a cég 25 éves fennállását elkötelezett alkalmazottainkkal együtt ünnepelhetjük – nyilatkozták a jubileumhoz kapcsolódva a tulajdonos cégvezetők. – Köszönet illeti őket, és elmondhatjuk, hogy büszkék vagyunk rájuk.
A JAKO csoport három vállalatot tartalmaz: a JAKO Fémárugyárat, a JAKO-MEDITEC és a JAKO-INNOTEC-et. A vállalat történetének sarkalatos pontját jelenti a gerjeni üzem megnyitása 2008-ban, majd 2015-ben a JAKO-MEDITEC alapítása, melyben a műanyagfröccsöntés a fő profil.

Az alapító, Adam Mathias Koch: „Boldogsággal tölt el, hogy alkalmazottainkkal együtt ünnepelhetjük a 25 éves jubileumot”

„Munkatársaink mindig támogatták döntéseinket”

Az elmúlt évtizedekben voltak nehéz gazdasági időszakok, amelyeket a cégen belüli közös összefogásnak és kitartásnak köszönhetően átvészeltünk – fogalmaztak. – 2008-ban a pénzügyi válság, 2020-ban a koronavírus-krízis és legutóbb 2022-ben az energiaválság. Ezekben az embert próbáló időkben azért tudtunk talpon maradni, mert vállalatunk több lábon áll. Szintén meghatározó tényező, hogy munkatársaink mindig elfogadták, és támogatták döntéseinket.
Az 1994-ben megalakult cég kezdetben 58 főt foglalkoztatott, mára a teljes JAKO cégcsoportnál már több mint 360 fő dolgozik. Érdekes jelenség, hogy minden válságból megerősödve kerültek ki. A 2008-as krízisévben 60 munkavállalót küldtek továbbképzésre, hogy elkerüljék a leépítéseket, és az új képesítések birtokában tovább tudták őket foglalkoztatni CNC-forgácsolóként, illetve logisztikusként.
– Családi cégként fokozottan felelősséget érzünk munkatársaink felé, ennek szellemében tartjuk meg évente hagyományosan családi napunkat. Erősíteni szeretnénk munkatársaink között a közösségi érzést, nemcsak a munka során, hanem lazább, kötetlenebb körülmények között is. Ezeken az alkalmakon a dolgozók családtagjai is résztvesznek, a szórakoztató programok mellett a vendégek üzemlátogatáson ismerhetik meg cégünket belülről.

Andreas Koch ügyvezető: „A több lábon állás védelmet jelentett a válsághelyzetek leküzdésében”

Felkészülni a jövőre

Ahogy már eddig is, a JAKO cégcsoport rugalmasan alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez, vezetői úgy fogalmaznak: – Szeretnénk megtenni a következő lépést, felkészíteni a vállalkozást a jövőre.
Hogy mire gondolnak a szakemberek? A jelenlegi struktúra átalakítását tűzték ki célul. Optimalizálják a JAKO-csoport minden üzleti területét és javítják a belső folyamatokat és adminisztratív eljárásokat.
A stabil működés alapelv a két és fél évtizedes vállalkozás életében. Évek során bebizonyosodott, hogy a különböző részlegek és egyes szegmensek megoszlása védelmet jelent a jövőbeni piaci változások és válsághelyzetek elkerülése érdekében. A JAKO- csoport az autóipari, ipari, többfunkciós eszközök gyártása, valamint laboratóriumi technológia területén működik, széles spektrummal rendelkezik. Minden részleg másképp reagál a rendkívüli helyzetekre, az egyik terület visszaesését egy másik terület növekedése ellensúlyozza.
És hogy miben más a JAKO? – Az ügyfeleinkkel közösen elvégzett termékfejlesztéstől a kész termékig, minden egy kézben összpontosul. Ezáltal a megbízásainkat gyorsabban és rugalmasabban tudjuk megvalósítani. A gyártáshoz a legmodernebb gépek mellett egy magas szinten felszerelt finommérési tér, egy ultrahangos mosóberendezés, valamint egy tisztateres technológiával rendelkező gyártási terület áll rendelkezésre. Az ügyfélorientált rövid és gyors szolgáltatási utakat kiemelkedően fontosnak tartjuk.

Joachim Koch ügyvezető: „Munkatársaink mindig elfogadták, és támogatták döntéseinket”

A JAKO-filozófia változatlan

A JAKO neve ma már fogalom Tolna megye gazdasági életében. Alapítója, és a következő generációt képviselő fiai nem csak a cég folyamatos fejlődését hangsúlyozzák. Munkahelyeket teremtenek, értéket alkotnak, a közösség részeseinek tartják magukat. Állampolgársági esküt tettek, tanulják a magyar nyelvet és érzik a társadalmi felelősségvállalást. A filozófiájuk 25 év alatt sem változott, egybehangzóan vallják: – A következő évtizedekben is családi vállalkozásként akarunk működni.