MENÜ
2024. árpilis 25.
Márk
A hűség és a szerelem  jelképe a rozmaring

A hűség és a szerelem jelképe a rozmaring

agroinform.hu

A rozmaring a Földközi-tenger térségében őshonos, fásodó szárú, örökzöld, évelő növény.

Csodás illata és apró, fehér, rózsaszínű, lila vagy kék virágai vannak. Neve már Dioszkoridész orvosbotanikai munkájában is olvasható. A rozmaringot már az ókorban is többféle célra használták, hiszen kiváló volt méhlegelőként, sőt, az ünneplők is rozmaringgal koszorúzták magukat. A rozmaringot illatszerként is használták, és a tömjént is helyettesítették vele.

Az első alkoholos virágparfüm is rozmaringból készült, mely háttérbe szorította a rózsavizet. Nem véletlen, hogy még Shakespeare sem tudta szó nélkül hagyni létezését, és a Hamletben is szánt neki egy sort, mely szerint „Itt egy rozmaringszál az emlékezetre: kérlek, édes rózsám, hogy jussak eszedbe...„
A rozmaring szagolgatása állítólag 75%-kal javítja a memóriát, de emellett jobbá teszi a közérzetet, gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatása is van. Ezen kívül védi az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, és segít a szervezet méregtelenítésében is. A rozmaring megvéd a különböző bakteriális fertőzésekkel szemben, és még az öregedést is késlelteti.
A rozmaring összetevői olyan fehérjéket biztosítanak az agy számára, amelyek pozitívan hatnak a döntéshozó folyamatokra, emellett javítják a sérült DNS-ek és a sejtek működését is. Mivel segíti az acetilkolin lebomlását; segítségével jobb lehet az emlékezőképességünk is.
A rozmaring idős korban és az Alzheimer-kórban és demenciában szenvedőknél is fokozza az agy kognitív teljesítményét. Jellegzetes illata javítja a hangulatunkat, enyhíti a stresszt és a szorongást. Belsőleg, illetve külsőleg, a bőrön át is kifejti hatását., éppen ezért illóolaj formájában is használják.
A rozmaring antioxidáns, és gyulladásgátló hatással bír, így segít megvédeni az immunrendszert a különféle vírusokkal és baktériumokkal szemben. Igazi csodaszer, ha a gyomrot támadó bakteriális fertőzésekről van szó.