MENÜ
2024. július 21.
Dániel, Daniella
A hummusz, mint szuperélelmiszer

A hummusz, mint szuperélelmiszer

divany.hu / Kövess Péter

Védi a szívet és erősíti a csontokat és már az ókorban is fogyasztották.

A hummusz annyi egészségügyi előnnyel rendelkezik, hogy azt felsorolni is nehéz.

Ha nem ismernéd a hummuszt, akkor dióhéjban annyit érdemes tudnod róla, hogy egy csicseriborsóból, tahiniből (vagyis szezámpasztából), olívaolajból, citromlé és fokhagyma hozzáadásával készített közeli-keleti ételkülönlegesség, amelyet már az ókori egyiptomiak is előszeretettel fogyasztottak. Nem véletlenül: a krémes állagú finomság kivételesen tápláló. A kutatások számos jótékony hatást tulajdonítanak neki, amelyek védelmet nyújthatnak a krónikus betegségekkel szemben. Lássuk, melyek a legfontosabbak.

1. Teljes értékű növényi fehérjeforrás

A csicseriborsó elsőrangú növényi fehérjeforrás, amely pozitív hatással van a szervezet regenerációs folyamataira – főleg hummusz formájában fogyasztva. Mivel már 100 grammos adagja is 8 gramm fehérjét tartalmaz, segít elegendő energiához jutni, továbbá hozzájárul, hogy ne éhezz meg túl hamar az étkezés után.

2. Tele van vitaminnal

A hummusz olyan esszenciális vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kalcium, a vas, folsav, a cink és B-vitamin.

Miközben a folsav elengedhetetlen a DNS-szintézishez, addig a B-vitamin és a cink jótékonyan hat az immunrendszerre és az anyagcserére, a kalcium pedig a csontok és a fogak építőköveként ismert, de szerepet játszik az idegátvitelben és a szívizom megfelelő működésében is.

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a hummusz alapanyagaként szolgáló tahini E-vitaminban gazdag, Ez antioxidánsként hasznosulva felveszi a harcot a sejteket károsító szabad gyökökkel, valamint támogatja a hámsejtek regenerációját.

3. Serkenti az emésztést

A hummuszból minden elfogyasztott evőkanál után 1 gramm rosthoz juthatsz, ami nem csak a teltségérzet szempontjából fontos. Kutatások azt mutatják, hogy a rostok kedvezően befolyásolják a szív egészségét, segítik az emésztést, és csökkentik a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát.

4. Szívbarát zsírokat tartalmaz

A hummusz az olívaolajnak köszönheti gazdag, krémes állagát, amely a szív egészségéhez nélkülözhetetlen zsírokat tartalmaz. Tanulmányok szerint az olívaolaj rendszeres fogyasztása a szívbetegségek mellett más krónikus betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti. Ehhez körülbelül 10 gramm (körülbelül 2 teáskanálnyi) extraszűz olívaolajat kell fogyasztani naponta.

5. Csökkenti a koleszterinszintet

A hummuszban lévő csicseriborsó csökkenti a „rossz”, vagyis az LDL koleszterin szintjét, mint azt több egymástól független tanulmány is alátámasztotta.

6. Gyulladáscsökkentő hatású

A hummusz egy másik összetevőjéről, a szezámmagról kimutatták, hogy csökkenti az érgyulladás markereit (az IL-6 és a CRP), amelyek ízületi gyulladást okozhatnak. Sőt, a szezámmagban található ligánok egyes rákfajták megelőzésében is hatékonynak bizonyultak.

7. Szabályozza a vércukorszintet

A hummuszban lévő fehérjék, rostok és zsírok tökéletes egyensúlya segít a szervezetnek a cukrok megemésztésében, illetve csökkenti az inzulinrezisztencia kockázatát, ami cukorbetegséghez vezethetne.