MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A hosszú, egészséges élet ételei

A hosszú, egészséges élet ételei

vince.hu

A hosszú, egészséges élet titka a tudósok szerint 5 élelmiszerben keresendő.

Ahogy az ember idősödik, a helyes táplálkozás egyre fontosabbá válik. Elég arra gondolni, hogy nehezebb lesz az emésztés, regenerálódás. Előrebocsátjuk, az alábbi cikk alapját a vegetariánus és vegán étkezést zászlajára tűző vegnews.com oldal minapi írása szolgáltatta. Ők értelemszerűen a húsmentes táplálkozás felé terelnék az időseket (is). A moderált húsfogyasztásra, az abból származó tápanyagokra a szervezetnek szüksége lehet az egészséges működéshez.

Mindazonáltal abban a vegnews.com szerzőinek igazuk van, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz szükség van sok növényi alapú élelmiszerre is. Ebből a szempontból az általuk javasoltak mindenképpen megszívlelendők.

 A vegnews.com cikke felütésként az úgynevezett Kék Zónákban élőket vette górcső alá. A világon öt ilyen Kék Zóna van, ide tartozik többek között a görög Ikaria szigete, a japán Okinava szigete vagy éppen a Nicoya félsziget Costa Ricán. Ezek a helyek arról nevezetesek, hogy a világon itt a legmagasabb a várható életkor. Ennek megfelelően itt a legnagyobb a 100 éves kort elérő emberek aránya.

A stresszmentes élet mellett természetesen az étrend is komoly szerepet játszik a kiemelkedően magas életkorban. Az idézett cikk állítása szerint Okinavában és a Nicoyában az emberek 95-100 százalékban növényi alapú ételeket esznek. Fontos leszögezni, hogy ezek mind friss élelmiszerek, a növényi alapú étel tehát például nem a feldolgozott növényi alapú húst jelenti esetükben.

A kor előrehaladtával az emberi test változásokon megy keresztül. Még az olyan, elsőre talán távolinak tűnő folyamatok, mint a bőr öregedése is maga után vonja, hogy át kell gondolnunk az étrendünket. Az öregedő bőr ugyanis egyre kevesebb D-vitamint tud „magába szívni” a napból, így azt máshonnan kell pótolni. Márpedig pótolni kell, mert a D-vitamin pedig a kalcium felszívódását segíti. Utóbbi a csontok építőeleme, ha tehát nincs D-vitamin, a csontok is gyengülnek.

Hasonlóan kulcsfontosságú, hogy idősebb korban megfelelő mennyiségű fehérjét vigyünk be. A fehérje az izomtömeg megőrzésének első számú letéteményese. A The Journals of Gerontology szaklapban közölt kutatás szerint, a legtöbb fehérjét fogyasztó időseknél 30 százalékkal kisebb az izomvesztés esélye. Egyéb kutatások szerint különösen kritikus még a potassium, omega-3, magnézium és vas fogyasztása. Ezek azok az elemek, amikből a leggyakrabban hiány van az idősebb szervezetekben.

A vegnews szakemberek segítségével a cikk végén összeállított egy (hangsúlyozottan a vegetariánusokra és vegánokra szabott) listát. 5 alapélelmiszert sorolnak fel benne, aminek bevitelére az idősebb embereknek kiemelt figyelmet kell fordítaniuk. Íme a lista:

tofu a fehérje miatt
bab és hüvelyesek a fehérje és a rostok miatt
leveles zöldségek a sok A- és C-vitamin miatt
teljeskiörlésű gabonák az ásványianyagok és a vitaminok miatt
„szivárványszínű” zöldségek és gyümölcsök a vitaminok miatt

Ha nem is ajánljuk, hogy erre az 5 dologra korlátozódjon az étrend, azt mindenképpen javasoljuk, hogy ezek az élelmiszerek épüljenek be szervesen.