MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A halálosztó kakas

A halálosztó kakas

hirstart.hu

Bizarr baleset történt egy indiai faluban, Pragadavaran-ban tartott kakasviadalon.

Az egyik fogadó olyan mély sebeket szerzett, mikor nekitámadt a viadal egyik résztvevője, hogy belehalt sérüléseibe.

A rendészet emberei szerint, miközben az egyik szervező a kezében tartotta a kakast, és várt, hogy harcba engedje az arénába, az állat hevesen csapkodni kezdett, megpróbálva elmenekülni a kezei közül. A közelharc közben az éles penge, melyet a kakas lábára erősítettek, átszúrta az egyik közelben tartózkodó fogadó, az 55 éves Saripalli Venkateswara Rao hasát. A szerencsétlenül járt férfit azonnal a Chintalapudi kórházba szállították, a sérülései azonban annyira súlyosak voltak, hogy elvérzett és meghalt.

Az, hogy a kakasviadalon résztvevő állatok lábára éles pengéket rögzítenek, bevett gyakorlat India ezen a részén. A fogadók sokszor rengeteg pénzt tesznek fel egy-egy ilyen küzdelemre, és a szervezők így akarják biztosítani, hogy a versenynek egyértelmű győztese lesz.

Az elmúlt években Indiában villámgyorsan növekedett a kakasviadalok száma, főleg a Hindu Nap-fesztivál közeledtével. Annak ellenére, hogy a Legfelsőbb Bíróság az állatokkal szembeni kegyetlenség megelőzéséről szóló 1960. évi törvény és az 1974. évi Andhra Pradeshi szerencsejáték-törvény alapján e sportot illegálisnak nyilvánította, továbbra is szinte exponenciális mértékben növekszik.

A problémát tetőzi az a tény, hogy sok helyi politikus is érdekelt a sportban, ami ráadásul jelentős összegű fogadásokat vonz, és e két tényező miatt komoly kihívást jelent a viadalok megfékezése. A hírek szerint emiatt sok rendészeti tisztviselő szemet huny a viadalok megrendezése fölött.

Úgy vélik, hogy a január 15-i fesztivál körüli három napon több mint 14 millió dollár értékben fogadnak az indiai államban. Az állati jogok képviselői felszólították a rendőrséget, hogy lépjenek fel aktívabban a viadalok megelőzésében, ám a Legfelsőbb Bíróság egy 2017. évi ügyet, amely a kormányt szigorúbb intézkedések megtételére kérte, elutasította.