MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
A gyógynövények hatása a gyógyszerekre

A gyógynövények hatása a gyógyszerekre

magyarmezogazdasag.hu

Kevésbé ismert tény, hogy néhány gyógynövény is megváltoztathatja egyes gyógyszerek hatását.

Az köztudott, hogy egyes gyógyszerek befolyásolhatják más készítmények hatását. És a legtöbb gyógyszer szedésekor nem célszerű alkoholt fogyasztani. Az azonban kevésbé ismert tény, hogy néhány gyógynövény is megváltoztathatja egyes gyógyszerek hatását.

Óvatosan ezekkel, ha véralvadás gátlót szedünk

A memóriajavítóként ismert Gingko biloba, azaz a páfrányfenyő tartalmú készítmények fokozzák a keringést (így javítva az agyi vérellátást is) és emellett hatással vannak a vérlemezke aggregációra is, épp ezért nem célszerű olyanoknak alkalmazni, akik véralvadásgátlót is szednek.

A fokhagyma erősíti az immunrendszert, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. Viszont ez is fokozza a véralvadásgátlók hatását így együttes alkalmazásuk nem ajánlott.
A gyömbér amellett, kiváló immunerősítő, görcsoldó hatása is jelentős.
E növénynek is van véralvadást gátló hatása, így ilyen szerekkel együtt szedve kockázatot jelent. A ginsenggel is hasonló a helyzet.

Az orbáncfű sokszor lehet bűnös

Az orbáncfű kiváló gyógynövény álmatlanság és enyhe depressziós tünetek fennállásakor alkalmazzák, azonban nagyon sokféle gyógyszer hatását gyengíti. A véralvadásgátlóknál maradva, míg az előbbi növények a gyógyszer hatását felerősítik azzal okozva kockázatot, addig az orbáncfű gyengíti azt, és e tulajdonsága nem csak e gyógyszercsoportra igaz.

Az orbáncfű gyorsítja a szervezetbe juttatott gyógyszerek lebontását a májban, ami miatt hiába van jól beállítva a gyógyszer dózis, ha a beteg emellett orbáncfű tartalmú készítményt szed, akkor olyan, mintha a gyógyszerekből kisebb adagot vett volna be a kelleténél.
Ez igaz szinte az összes gyógyszercsoportra, így a fogamzásgátlókra, vagy a kilökődés gátlókra is transzplantációt követően…

Minden mindennek összefügg…

A kasvirág (Echinacea purpurea) immunerősítő, influenza és megfázásos tünetek megelőzésére használják. Azonban fokozhatja a koleszterincsökkentő gyógyszerekkel összefüggő májkárosodás kockázatát.

A zöld tea K-vitamint tartalmaz, ami hatástalaníthatja a warfarint és kumarint így vérrögképződésre hajlamosíthat.
A grépfrút olaja hasonló hatású, gátolja egyes gyógyszerek (sztatinok, kalciumcsatorna-blokkolók) felszívódásához szükséges enzim hatását.

Az Aloe vera belsőleges használatakor eshet a vér kálium szintje, ami szívritmus-zavarokat, valamint digoxint szedőknél szívpanaszokat okozhat.
A görögszéna fokozza a warfarin és kumarin szedés mellett fellépő vérzés kockázatát, és azzal, hogy csökkenti a vércukorszintet, cukorbetegeknél hipoglikémiát okozhat túlzott szedése a beállított gyógyszerek mellett.

Az édesgyökér kiváló gyomorpanaszokra, hörghurutra, emellett torokfájásra és egyes vírusfertőzésekkor is alkalmazzák. Azonban emelheti a vérnyomást, és csökkenti a vér káliumszintjét.