Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
A Fülöp-szigeteken toboroznak Magyarországra vendégmunkásokat

A Fülöp-szigeteken toboroznak Magyarországra vendégmunkásokat

telex.hu / Flachner Balázs / fotó: nyugat.hu

A filippínók különösen beváltak, ezért egyre több vállalat alkalmazza őket.

Különös riportra hívta fel a figyelmünket egy olvasónk, amely a Fülöp-szigeteki TV Patrol nevű hírműsorban ment le a helyi tévében. A beszámoló szerint az európai országok egyre népszerűbb célpontoknak számítanak a tengerentúlon dolgozó filippínók körében, beleértve ebbe Magyarországot is, nálunk a videó szerint tízezer filippínó vendégmunkásra lenne szükség. Az anyagból az is kiderült, hogy hogyan lehet jelentkezni, mik a követelmények, és mennyit lehet keresni itt.

A riportban szó esik arról, hogy gyári vagy mezőgazdasági munkásként nettó 520 eurót, vagyis durván 193 ezer forintot lehet keresni Magyarországon. Azt is rögzítik, hogy ezen munkakörök betöltéséhez szükség van egy érettségire, alapszintű angoltudásra és kétévnyi releváns munkatapasztalatra, valamint kellően fittnek kell lenni, és munkáltatótól függően követelmény lehet egy bizonyos magasság is. Egy nő arról is beszél, hogy Magyarországon az év végéig tízezer filippínó vendégmunkásra lenne szükség, és arról is beszél, hogy a katolikus vallás fontos kapocs.

Azt egyébként a KSH adatai alapján is tudni lehet, hogy a Fülöp-szigetekről érkező munkavállalók száma nő, a Jobtain HR Szolgáltató pedig éppen néhány napja adott ki sajtóközleményt, melyben szó volt arról is, hogy nő a Fülöp-szigetekről érkező munkavállalók száma. Mint azt korábban megírtuk, a Fülöp-szigetekről 182 százalékkal érkeztek többen tavaly, mint tavalyelőtt, a Vasas Szakszervezetei Szövetség alelnöke szerint közel 8 ezer Fülöp-szigeteki munkavállaló dolgozhat az országban.

A Jobtain szerint a filippínók különösen beváltak, ezért egyre több vállalat alkalmazza őket, a siker egyik fő oka pedig az, hogy a Fülöp-szigeteken nagyon részletes és átgondolt szabályozás vonatkozik a külföldi munkavállalásra. Mihályi Magdolna, a cég ügyvezetője elmondta, az összes szempontot figyelembe véve jutottunk oda az elmúlt két év alatt, hogy a Fülöp-szigeteki kormánnyal, konzulátussal és a munkavállalókkal is Magyarországnak nagyon jól működő kapcsolata alakult ki. Ez jól látszik például abban is, hogy amint arra a 444 rámutatott, a Fülöp-szigeteki magyar konzulátus aktívan részt vesz a munkaerő-áramlás elősegítésében.

Mindez persze nem is meglepő: Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár szerint a következő években újabb 500 ezer munkáskézre lesz szükség Magyarországon a leendő beruházások miatt, ezért elengedhetetlenül szükség lesz harmadik országból érkező munkavállalókra.