Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
A fény hatása a sertésekre

A fény hatása a sertésekre

agroinform.hu

A sertéstartásban is van jelentősége, hogy az állatok milyen megvilágítást kapnak.

A világítás a sertést két biológiai mechanizmuson keresztül befolyásolja: a vizuális észlelés révén, továbbá a fény hatással van az állatok fiziológiájára is. Mindkét tényező befolyásolja az állatok jólétét és termelési teljesítményét. Németországban nagy hangsúlyt fektetnek a sertésistállók megvilágítására, amit törvényben is szabályoznak. A minimális követelményeket a TierSchNutztV 22. és 26. § -ben van rögzítette a jogalkotó – olvasható az agrarheute.com-on.

Eszerint az új istállóknak legalább a teljes padlóterület 3% -át kitevő nappali természetes benapozottsággal kell rendelkezniük. Ha ez építészeti okok miatt nem megvalósítható, akkor az állatoknak legalább 80 lux művilágítást kell biztosítani minimum 8 órán keresztül. A fotoperiódusnak meg kell felelnie a napi ritmusnak, és minden állatnak hasonló mennyiségű fényt kell kapnia. Ezen időszakon kívül csak annyi fénynek kell lennie, amennyi az állatoknak a tájékozódáshoz szükséges. Az EU 208/120/EG irányelv szerint egyébként a sertések számára naponta legalább 8 órán keresztül minimum 40 lux fényt kell biztosítani.

Az emberek esetében a színmegjelenítés döntő fontosságú az állatok esetleges egészségügyi, vagy tartásbeli problémáinak időben történő észlelése érdekében. Ezért csak olyan lámpákat javasolt használni, amelyek színvisszaadási indexe nagyobb, mint Ra 80. A színhőmérsékletet lehetőség szerint legyen 5 300 K-nál nagyobb, a fényerősséget pedig a 80 lux-os törvényi minimális követelménynek megfelelően kell beállítani legalább 8 órán keresztül naponta. Az állandó 80 lux, vagy a fényerősség növelése inkább negatív hatással van az állatjólétre.

 

Ezért a napi 8 órán kívül a világításintenzitást 40 lux-ra lehet csökkenteni, mert ez elegendő a sertéseknek a nappal és az éjszaka közötti különbség észleléséhez. Az éjszakai pihenés során nincs szükség fényre, mivel a sertések az illatok, s nem a vizuális ingerek alapján tájékozódnak.

A nagy ablakfelületek a nagy fényerősség miatt negatívan befolyásolják a sertések jólétét. Ennek megelőzése érdekében kerülni kell a közvetlen napsugarakat. Az ablakokon keresztül várható fény mennyiségével össze kell hangolni a világítási programot.

Az ellési terület esetében a hosszú nap (napi 14-16 óra fény/nap) javasolt a malacok fokozott aktivitása miatt. A fiatal kocák a rövid nap (

A világítás akár az energiafelhasználás 9%-át is kiteheti, ezért évi 600 üzemóra felett érdemes magas minőségű LED-csövet beszerezni, melynek napi 8 órás megvilágítással számolva 1,5 év a megtérülési ideje.