MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
A fenntarthatóság új kincse

A fenntarthatóság új kincse

magro.hu

A krumplitej, mint tejpótlék, sokkal fenntarthatóbbnak bizonyul az állati eredetű tejtermékekkel szemben.

Sőt, még a hasonló növényi alapú termékekhez képest is jobb. Egyre több európiai ország üzletláncainak polcán található meg a svéd újdonság a tejpótló italok között. A már ismert és kedvelt zab-, mandula-, szója- vagy rizs felhasználásából készült növényalapú tejpótlók között így már szerepel burgonya alapanyagú ital is, melynek literenkénti ára átlagosan 900 forint körül alakul.

Érdekes cikk jelent meg a HVG oldalán gazdaság és fenntarthatóság témakörében. Ebben azt írják, hogy a burgonyából készített tejpótló ital ’DUG’ néven érhető el, amelyet a svédországi Veg of Lund nevű cég készít. A termék kifejlesztését Eva Tornberg, a Lundi Egyetem egyik professzorának kutatásai alapozták meg. Összetevői között szerepel borsófehérje, burgonyakeményítő, repceolaj, cikóriarost, többféle természetes aroma, valamint maltodextrin (egy olyan keményítőalapú adalékanyag, ami az ételek és italok ízének, állagának javításához használnak).

A környezetvédelem és a krumplitej

A gyártó állítása szerint a termék a fenntarthatóság szempontjából is remekel: az állati eredetű tejtermékekhez képest 75 százalékkal kevesebb a karbonlábnyoma. A növényi alapú tejpótlókkal szemben is jobban teljesített a legtöbb esetben. Ugyanis amellett, hogy kétszer hatékonyabban termelhető, mint a zab, a mandulatejhez viszonyítva 56-od annyi vízre van szüksége.

Jelenleg három fajta változatban kapható az újdonság: az eredeti (1,5 százalékos zsírtartalommal), a nem édesített, és a Barista változat. A termékek litere változó áron, átlagosan 870 forint körül érhető el.