Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
A dubaji, Hold alakú hotelben egy 10 ezer fős stadion is elfér

A dubaji, Hold alakú hotelben egy 10 ezer fős stadion is elfér

raketa.hu

A valósághű kráterekkel és textúrával rendelkező szállodát egy kanadai székhelyű cég építi majd.

 A 224 méter magas és több mint 600 méter átmérőjű épületből több is lesz a jövőben, amelyek egész szállodaláncot alkotnak majd.

A tervek szerint minden Moon World Resort szálloda modern és fényűző lesz, számos "beépített" szolgáltatással. Lesznek az épületben például konferenciaközpontok, éttermek, gyógyfürdők, szórakozóhelyek, amelyek mindegyike valamilyen módon kapcsolódni fog a Hold koncepcióhoz. Számítani lehet például űrhajó belső terét imitáló helyiségekre és számos tematikus szórakozási lehetőségre is, a vendégek - mintegy 500 dollárért, vagyis körülbelül 170 ezer forintért - kipróbálhatják majd például azt is, milyen érzés a Hold felszínén járni, de helyet kap az épületen belül egy 10 ezer férőhelyes stadion is, a tetőteraszon pedig egy strand helyezkedik majd el, vízzel teli lagúnákkal és hatalmas zöldterületekkel. A tervezők ígérete szerint a hatalmas létesítményen belül egy "hipersebességű" közlekedési eszköz szállítja majd a vendégeket, ami valószínűleg egy gyorsvasút lesz.

Michael R. Henderson kanadai vállalkozó, a Moon World Resorts társalapítója a CNN-nek azt mondta, a Hold már önmagában is egy rendkívül jól felismerhető "márka", mindenki ismeri, és szereti az égitestet, eredetileg innen jött a szálloda ötlete, ami először 2020-ban merült fel. Az elhúzódó, több mint két évtizede tartó tervezés legfőbb oka, hogy óriási technikai kihívásokkal jár, jelenleg is több nemzetközi mérnökcsapat dolgozik a megvalósítás részletein. A kivitelezés várhatóan a következő hónapokban kezdődik, és a tervek szerint 2027-re fejeződik be, bár a pontos dátum egyelőre nem ismert.


A hatalmas hotel - amely a becslések szerint a világ minden tájáról 2,5 millió látogatót vonz majd - látványa egyébként nem nagyon fog kilógni a Dubaji városképből. Számos egyéb megaépítmény is épül az arab városban, ilyen például az 93 kilométeres, fedett, légkondicionált út, amit gyalogosok és biciklisek számára építenek, de az emírség ad otthont a világ legmagasabb épületének is. A 828 méteres felhőkarcoló nem csak a Föld legmagasabb mesterséges építménye, de - nem meglepő módon - az épület liftje által megtett út is világelső, ami a hosszát illeti. Szintén világhírű az a bevásárló központ tetején lévő fedett létesítmény, ahol hófödte lejtőkön, egy 85 méter magas mesterséges domb árnyékában síelhetnek és szánkózhatnak a téli sportokat kedvelők. A külső, sivatagi éghajlat ellenére az öt, ülőlifttel és felvonóval rendelkező sípályán folyamatosan -2 fok van, a mesterséges hógyártáshoz pedig -6 fokra hűtik az épületet.

 

A Moon World Resorts hosszú távú célja négy "Holdhotel" létesítése, egy Észak-Amerikában, egy Európában, egy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában, valamint egy Ázsiában. A Moon World Resorts egy franchise alapon működő cég, ami azt jelenti, hogy a tulajdonos olyan befekektetőket keres, akik a kivitelezést is végrehajtják az adott országban, tehát gyakorlatilag csak a "márkát" vásárolják meg a kanadai ötletgazdától.

(Illusztrációk forrása: Moon World Resorts)