MENÜ
2024. március 28.
Gedeon, Johanna
A céklalé hatása a szervezetünkre

A céklalé hatása a szervezetünkre

hazipatika.com

A céklalé fogyasztása javítja az agyműködést idősebb korban.

Ha a céklalevet bevennénk az étrendünkbe, sokkal elégedettebbek lehetnénk magunkkal az edzőteremben - állítja amerikai és koreai kutatók közös vizsgálata. A céklalé egyéb, a szervezetre gyakorolt hatására is fény derült.

Hogy hat a testre a céklalé?

A University of California at Davis és a Kyung Hee University berkeiből származó korábbi kutatás szerint már eddig is volt bizonyítékunk arra, hogy ha edzés előtt közvetlenül céklalevet iszunk, akkor megnő a tűréshatárunk - mindez a cékla magas nitráttartalma miatt van. A kutatók jelenleg azt vizsgálták: hosszú távon miként reagál a céklalére a szervezet?

A céklalé fiatalítja az agyat

A céklalé fogyasztása javítja az agyműködést idősebb korban - állítja a Wake Forest egyetem legújabb kutatása, amely a magas nitráttartalmú céklalé és az edzés közös hatását vizsgálta az agyra.

Jobban teljesítünk edzés közben, ha előtte céklalevet iszunk, cékla céklalé nitrát sport mozgás spenót vérkeringésJobban teljesítünk edzés közben, ha előtte céklalevet iszunk
Az említett vizsgálatban 14, húszas éveiben járó férfival itattak két héten át minden reggel 70 milliliternyi céklalevet: egyik felük a boltban kapható változatot itta, a csoport másik fele pedig olyan változatot, amelyből korábban kivonták a nitrátokat. Amikor ezen férfiakat nagy intenzitású bicikliedzésekre küldték, jóval alacsonyabb volt a vérnyomásuk azoknak, akik a nitrátokban gazdag céklalevet itták.

A cékla a szívre is hat?

Mindez a tanulmány egyik szerzője, Charles Stebbins szerint azért volt, mert szívük kevesebb energiabefektetéssel tudott ugyanannyi vért áramoltatni, tehát ugyanazon intenzitású edzést hosszabb ideig tudták folytatni. Ezen csoport tagjainak magától értetődően jobb véráramlása volt, és izmaik is jobb oxigénellátást kaptak.
Mivel a kísérlet két csoportja között csak a fogyasztott nitrátok mennyisége volt az egyetlen eltérés, a kutatók biztosak abban, hogy a javulást ez okozza. Stebbins elmondása szerint korábbi kutatásaik a nők között is ugyanilyen jelentős hatékonyságjavulást mutatnak ki céklalé fogyasztása esetén. Ha valami miatt nem tudunk céklalevet szerezni, 85 grammnyi cékla ugyanannyi (közel 250 mg) nitrátot biztosít - de ezt akár spenótból, zellerből, turbolyából vagy rukkolából is pótolhatjuk.