MENÜ
2024. május 3.
Tímea, Irma
A betonkészítés új, zöldebb útja

A betonkészítés új, zöldebb útja

hvg.hu

Eljött a nap, amikor a mesterséges intelligencia már a zöldebb betont is képes kikeverni.

A Meta/Facebook betonjának felhasználásával látványosan csökkenthető a károsanyag-kibocsátás. Tökéletesnek ugyanakkor (még) nem mondható.

Számos cég, így a Facebookot és az Instagramot magába foglaló Meta is kísérletezik olyan megoldásokkal, amikkel csökkenthető az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ők azonban nem a közlekedés területén szeretnének elérni valamit: az építőiparra koncentrálnak, hiszen például a beton előállítása és felhasználása is nagyban növeli a levegőbe kerülő szén-dioxid mennyiségét.

A cég ezt a problémát a mesterséges intelligenciával (MI) és egy különleges betonkeverékkel igyekszik orvosolni. Utóbbi anyag ráadásul az MI terméke, hiszen a rendszer volt az, amelyik felfedezte és kidolgozta – írta erről a CNet.

A témában egy kísérlet is zajlott, amit DeKalb városában, a vállalat helyi adatközpontjában végzett el a vállalat. A betont itt is öntötték ki, és az eredmények alapján a munka egyáltalán nem volt hiábavaló: a keverék kellően erősnek bizonyult, mi több, a hagyományos módszerhez képest ez a technika 40 százalékkal alacsonyabb kibocsátással járt.

Az eljárás ugyanakkor közel sem nevezhető tökéletesnek, mivel az újfajta beton kötési ideje jóval lassabb volt, mint a rendes betoné. Ez pedig komoly problémát jelent, hiszen egy építkezésnél ez nagyban hátráltatná a munkát. A cég most ennek javításán szeretne dolgozni, ezért a jövőben még több kísérlet várható.