Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 18.
Andrea, Ilma
A Bankszövetség felszólalt az éjszakai kormányrendelet ellen

A Bankszövetség felszólalt az éjszakai kormányrendelet ellen

napi.hu • fotó: Varga Csenge

Vonja vissza a kormány a megtakarítások megsarcolását!

A Magyar Bankszövetség szerint az extraprofitadó meghosszabbítása 2024-ben csökkenti a pénzintézetek bevételeit és a hitelkihelyezéseket, gyengíti a gazdaság ellenállóképességét. A szövetség versenysemleges szabályozást és a pénzügyi szektort érintő szerda esti rendelet felülvizsgálatát kéri a kormánytól.

A szakmai szövetség negatívan értékeli, hogy a 2022 közepén két évre bevezetett extraprofitadót a korábban tett vállalásokkal ellentétben a kormány jövőre nem vezeti ki, hanem változatlan szinten tartja.

Az elmúlt időszak válságai a Magyar Bankszövetség szerint megmutatták, hogy a magyar gazdaságnak a mostanihoz hasonló kihívásokkal teli időszakokban egy stabil és likvid bankszektorra van szüksége, amely biztosítja a hitelezés fenntartását, valamint ezen keresztül segítséget nyújt a kilábaláshoz a recesszióból.

Miféle extraprofit? Kibuktak a bankok a kormány éjszakai rendeletén

Kamatadón után szociális hozzájárulási adó

A bankszövetség állást foglalt a kormány szerda este megjelent intézkedéscsomagjáról, amelynek értelmében július 1-jétől a 15 százalékos kamatadón felül 13 százalékos szociális hozzájárulási adót is kell fizetniük a magánszemélyeknek kamatjövedelmük után.

Kivételt képeznek az ingatlanalapok befektetési jegyeiből származó kamatjövedelmek, valamint a magyar állampapírok, amelyek hozama után továbbra sem kell kamatadót fizetni.

A rendelet a bankokat arra is kötelezi, hogy részletesen bemutassák ügyfeleiknek, mekkora hozamot érhettek volna el, ha állampapírba fektetik pénzüket.

Mit okoz a megtakarítások többszörös megadóztatása?

A bankszövetség jelentős visszalépésként értékeli a megtakarítások további megadóztatását.

Minden új adó kivetése és az újabb elvonások csökkentik a megtakarításokat, amely elveszi a hitelezéshez szükséges forrásokat. Ez erősen korlátozza a hosszú távú befektetésekbe vetett bizalmat, és csökkenti az értékpapírpiac, sőt a magyar gazdaság fejlődési lehetőségeit – fogalmazott a szövetség.

Követelik a törvény visszavonását

Véleményük szerint az állampapírba történő jelentős nagyságrendű befektetések ösztönzése

versenytorzító hatású,
és kiszorítja a magyar pénzügyi szektort a megtakarítási piacról,
valamint korlátozza az ügyfelek jogát a szabad döntéshozatalhoz.

A Magyar Bankszövetség a döntések kedvezőtlen gazdasági hatása miatt az intézkedések felülvizsgálatát és visszavonását kéri a kormánytól.