Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
406 forintos euró miatt módosított a rezsicsökkentésen a kormány

406 forintos euró miatt módosított a rezsicsökkentésen a kormány

index.hu

Pogátsa Zoltán közgazdász arról beszélt, hogy az infláció néhány tényező miatt még tovább nőhet.

Pogátsa Zoltán szerint az egyedül élő nyugdíjasok is az új rezsiszabályok vesztesei lehetnek. A közgazdász az ATV Egyenes Beszéd című műsorában úgy fogalmazott, hogy a kormány a rezsicsökkentésbe egyrészt azért avatkozott be, hogy megfékezze az elszálló forint–euró-árfolyamot. Nagyjából ezermilliárd forintos többletbevétel kerülhet majd az államkasszába a kedvezmény megnyirbálásával. Pogátsa úgy véli, az intézkedés nélkülözi a szociálpolitikai nézetet, mert a rászorulókat figyelmen kívül hagyja. Az, hogy az áfacsökkentést számításba sem veszik, a közgazdász szerint inkább filozófiai elem.

A Fidesznek az a logikája, hogy a munkát terhelő adókat csökkenteni kell, a fogyasztást terhelő adókat növelni kell. Az a szomorú ebben, hogy az ellenzék fele is így gondolja – fejtette ki a műsorban, és a rezsiárakhoz kapcsolódóan annyit tett hozzá, hogy mivel a világpiaci energiaárak már tavaly ősszel magasak voltak, amit a háború még feljebb tolt, a kormány beavatkozását mégis a 406 forintos euró indukálta, mivel a jegybanki alapkamat emelés sem tudta mérsékelni az árfolyamot. A rezsicsökkentés módosítása után csökkent 400 forint alá az euró árfolyam.

A közgazdász azzal folytatta, hogy a közeljövőben több tényező is emelni fog az infláción: a 1,5 hónappal ezelőtti adóemelések hatása, az ársapkák feloldása, de még az uniós pénzek megérkezése is. Pogátsa Zoltán úgy gondolja, hogy jövőre biztosan nem, talán ha három év múlva elérjük, hogy 3 százalék alá kerülhet az infláció. Az ország gazdasági helyzetével kapcsolatban elmondta, hogy 50 százalékban felelősek ezért olyan külső tényezők, mint a háború, 50 százalékban a kormány túlköltekezésével és kapkodó intézkedéseivel indokolta.