MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
25 évesen visszavonul a világ egyik legbefolyásosabb sportolója

25 évesen visszavonul a világ egyik legbefolyásosabb sportolója

eurosport.hu / Nagy Benjámin

Yusra Mardini: a remény szimbóluma emberek milliói számára.

Yusra Mardini nem a kiemelkedő eredményeivel, hanem a személyiségével és a háttértörténetével lett az utóbbi évek egyik legismertebb sportolója és milliók példaképe. A Szíriából elképesztő körülmények között Európába menekülő úszónő most úgy döntött, befejezi a pályafutását, de továbbra is aktív részese marad a sportéletnek.

Azoknak is ismerős lehet a szír úszónő története, akiknek esetleg elsőre nem ugrik be a neve: ő volt az, aki 2015-ben, mindössze 17 évesen testvérével együtt elhagyta Damaszkuszt a szíriai háború miatt, majd hihetetlen körülmények között ért el Németországig. Az Égei-tengeren az őket és a velük együtt menekülőket szállító motorcsónak elromlott és leállt, a kiskora óta úszó, a 2012-es világbajnokságon is induló Mardini pedig vízbe ugrott, és harmadmagával együtt három órán keresztül húzta-tolta a csónakot, megmentve ezzel 20 ember életét.

Mardiniék végül elértek Németországba, és azóta teljesen megváltozott körülötte minden. A menekült csapat tagjaként két olimpián is részt vett (Tokióban ő vitte a zászlót), több világszervezet és márka képviselője és nagykövete lett. Idén a Time magazin testvérével, Sarah-val együtt a világ 100 legbefolyásosabb embere közé választotta őt.

A Mardini nővérek (The Swimmers) című, tavaly bemutatott film világsiker a Netflixen, akárcsak a Pillangó című könyv, nemrég pedig létrehozta saját alapítványát, a Yusra Mardini Foundationt, amelynek célja a menekültek sporthoz és oktatáshoz való hozzáférésének támogatása, az életük újjáépítéséhez szükséges lehetőségek, források és hálózatok biztosítása.