MENÜ
2024. március 2.
Lujza
Genetikai csoda?

Genetikai csoda?

senior.hu

Rejtély, hogy miért nincs szívbeteg egy olasz faluban, miközben zsíros húsokat esznek.

Az olasz Alpok lábainál rejtélyes kis települést találunk: Stoccareddo-ban alig 400-an élnek. Annak ellenére, hogy a falu lakói nem éppen szívbarát étrendet követnek, a szívbetegségek, a stroke vagy a cukorbetegség ismeretlen erre, viszont a 90 év feletti életkor egyáltalán nem ritka. A kutatók évszázadok óta próbálják kideríteni, hogy mi állhat az orvosi csoda hátterében.

Egy furcsaságra figyelhetünk itt fel: szinte minden itt élő rokonságban áll a másikkal és jóformán mindegyikük a Bau vezetéknevet viseli. Amerigo Bau, történelemrajongó leszármazott szerint az első Bau Dániából érkezett 800 évvel ezelőtt és azóta szinte mindegyik Bau Bau-val házasodott.

Mivel a falu igen elszigetelt a hegyek ölelésében, nem sok lehetőség volt távolabbról ismerkedni. Elég nagy esélye volt annak, hogy egy itt élő Bau egy másik itt élő Bau-t választ társául. Igyekeztek a genetikai rendellenességek esélyét azzal csökkenteni, hogy távolabbi rokonnal keltek egybe, nem az első unokatestvérükkel.

A legérdekesebb dolog azonban nem is ez, hanem az a tény, hogy az itt élők kivételesen jó egészségnek örvendenek. Szinte elképzelhetetlen, de itt alig fordul elő magas vérnyomás, szívbetegség vagy cukorbetegség. Rejtély, hogy mi lehet ennek az oka.

Az biztos, hogy nem az egészséges, kímélő étrend a megoldás kulcsa. Stoccareddo lakói ugyanis rengeteg zsíros sajtot, tejszínt és húst fogyasztanak. Ennek ellenére a ’rossz koleszterinszintjük’ sokkal alacsonyabb, mint más olaszoké, pedig utóbbiak köztudottan a könnyű mediterrán diétára esküsznek. A ’jó koleszterinszintjük’ viszont kiemelkedően magas.

Mintha valami titok lappangana itt és a falu lakói egyfajta védelmet élveznének. Talán a Bau-knak van egy titkos védőrétegük, ami engedi, hogy koleszterint fogyasszanak.

Még az is lehet, hogy a jó egészségnek nem a kiváló génállomány az oka, hanem a földrajzi lokáció. Kétségtelen, hogy a levegő és a víz is kristálytiszta, és még napjainkban is viszonylagos elszigeteltségben élnek a település lakói. A nyomás, rohanás, stressz a városka falain kívül marad.

Az érintettek egyébként úgy hiszik, hogy ők két olyan ’génnel’ rendelkeznek, amely a hosszú élethez segíti őket: a jó levegővel és a vidámsággal, ami a városkában jellemző.

Nem mindegyik Bau maradt Stoccareddo-ban. A becslések szerint mintegy 10 ezer családtag él világszerte, például Pennsylvania-ban. Talán az ő DNS analízisük közelebb vihet majd megoldáshoz, hogy mi lehet a titka ennek a kivételes egészségnek.