MENÜ
2023. december 1.
Elza
Erdély folyékony aranya

Erdély folyékony aranya

senior.hu

Aki már járt Erdélyben, biztosan kóstolta a jellegzetes ízű, sűrű fenyőrügyszirupot.

A tél közeledtével nekünk is érdemes kortyolgatnunk, nagyon jó hatással van a megfázásra, az immunrendszer serkentésére, a légúti fertőzésekre.

Tavasszal kell készíteni

Magyarország ugyan nem a hatalmas fenyveseiről híres, de ha találunk hozzá fát, akkor magunk is nekifoghatunk a szirupkészítésnek. Mindenképpen forgalommentes helyről gyűjtsük be a rügyeket, a gyűjtés ideális ideje április vége-május eleje. A leszedett hajtások egészségesek és rovaroktól mentesek legyenek. A 3-7 cm hosszúságú rügyek a legalkalmasabbak a gyűjtésre.

Aki nem ismeri a fenyőket, figyeljen arra, hogy a fenyőkhöz nagyon hasonló, tűlevelű tiszafa minden része rendkívül mérgező, véletlenül se abból szedjen! Az alapanyag lehet lucfenyő, erdei fenyő, ezüstfenyő, de jegenyefenyő is. A begyűjtött fenyőrügyeket alaposan mossuk és szárítsuk meg.

A legegyszerűbb recept szerint a fenyőrügyekkel telerakunk egy üveget, majd mézet öntünk rá (lehet akácméz, de virágméz is akár). Ezt követően az üveget jól lezárjuk, majd a napon hagyjuk 1-2 hónapot érni. Ez idő alatt természetes módon kiválasztódnak a jótékony hatású anyagok. Az idő leteltével szitán vagy szűrőn leszűrjük. A szűrés könnyebben megy, ha meleg vízbe állítva, picit meglangyosítjuk a mézet (Dr. Csabai Zsolt receptje).

Egyéves kor alatt gyerekeknek nem ajánlott fenyőrügy szirupot adni, már csak a méz miatt sem. Mi viszont bátran fogyaszthatjuk a náthás, köhögős időszakban ezt a mézes keveréket!

Ütős kettős

Méz és fenyőrügy: mindkét anyag értékes a megelőzésben, gyógyulásban. A méz természetes gyógyszer, hiszen a benne rejlő antioxidánsok erősítik az immunrendszert, hatásos védelmet biztosítva az influenzás, meghűléses megbetegedésekkel szemben. Remek köhögés elleni finomság is, a kaparó, égető torokfájást is enyhíti.

A friss fenyőhajtásokban is antibakteriális hatóanyagok találhatóak, amelyek szintén elpusztítják a gyulladást, fertőzést okozó kórokozókat, és az immunrendszert is aktivizálják. Ráadásul kiváló nyákoldó hatásúak, emiatt a szirup remek köptető! Ezen felül igen magas a C-vitamin tartalma, valamint a tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványi anyagokat, B2-, K-vitamint, karotinoidokat, illóolajokat.