Tam_Bau
MENÜ
2024. május 6.
Ivett, Frida
FitoHorm Kft.: fenntarthatóság és felelősségvállalás

FitoHorm Kft.: fenntarthatóság és felelősségvállalás

FitoHorm Kft.,

„Nem mi irányítjuk a folyamatot, de megpróbálunk jó reagálni”.

A bajai székhelyű FitoHorm Kft. magyar tulajdonú családi vállalkozás, a mezőgazdaság jól ismert szereplője. Alapítója, az agrármérnök Szabó Márton, több mint négy évtizeddel ezelőtt kezdett el foglalkozni a növények hiánybetegségeinek pótlásával, majd vállalkozást alapítva, az elsők között országos szaktanácsadói hálózatot hozott létre. A cég erőssége, hogy több lábon áll, és évekkel ezelőtt megtörtént a generációváltás. Két fia, Szabó Attila és Szabó Balázs ügyvezető igazgatóként jegyzik az autószervizzel és szállodai szolgáltatással is foglalkozó vállalkozást, a mezőgazdasági ágazatot Forrai Dusán cégvezető irányítja.

A FitoHorm Kft. töretlenül fejlődik, évről-évre egyre többen használják a termékeiket. Ezzel együtt folyamatosan bővíti termékpalettáját a szakmai és piaci igényeknek megfelelően. A kiszámítható, nyugodt gazdálkodás azonban felborult a koronavírus-járvány beköszöntével. Forrai Dusán cégvezető szerint a Covid-19 rávilágított, hogy az alapanyag-beszerzés is nehézségbe ütközhet, ám a legnagyobb problémát akkor, 2020. év elején, a műanyagkannák beszerzése jelentette.

– A termékeink hetven százalékát 20 literes kannákban értékesítettük és értékesítjük, ám hiába volt három beszállítónk, így is problémák léptek fel – mondta a szakember. – Felvetődött, mi lenne, ha magunknak gyártanánk a kannákat? Találtunk egy importőrt és pályázat útján sikerült támogatást szerezni, így megvásároltunk egy flakonfúvó gépet, a szükséges technológiát a saját gyártáshoz, amit a 2022-es év elején tudtunk elkezdeni. Műanyag granulátumot vásárolunk, ebből készítjük el a saját FitoHorm-kannákat, melyek egy picit eltérnek a piacon lévő kannáktól. Keskenyebbek és magasabbak, hogy a 20 literes kapacitás megmaradjon, ezzel az apró módosítással azonban sikerült elérni, hogy az EU-s raklapokon telítve több elfér, így hatékonyabb a szállítás. A zöld szín és a piros kupak, mint a FitoHorm-termékek jellemzője megmaradt, és most már a kanna is ránk jellemző, egyedi!

Ez az újító szemlélet és rugalmasság mindig is jellemezte a vállalkozást, Forrai Dusán hozzáteszi, hogy most már azt tervezik, hogy pár éven belül regranulátumot vásárolnak majd, amivel újrahasznosított kannákat fognak tudni gyártani. A fenntarthatóság és a környezetvédelem, a visszajelzések alapján, egyre fontosabb a gazdák számára értékelik ezt a törekvést a FitoHorm részéről. A vállalkozásnak a tavalyi évben az alapanyag-beszerzés jelenti a legtöbb fejtörést, szinte minden régi csatorna megszűnt, új forrásokat kellett találni, az alapanyagárak pedig folyamatosan emelkedtek. Továbbá megemlíti, hogy a magas inputanyag árak miatt, az előző esztendőben a gazdák, a műtrágyával spóroltak és helyette csak a lombtrágyázásra tettek fel mindent.

A lombtrágya nem helyettesíti a nitrogén, foszfor, kálium tartalmú műtrágyát, a levéltrágya hozzáad, erősíti, immunizálja a növényt.
A múlt évben az extrém időjárási viszonyok (aszály) miatt, a várt terméseredmények nagyon messze elmaradtak. Ezek a bevételek most hiányoznak az idei költségvetésből. Hiába indultak meg lefele a nitrogén tartamú műtrágyák árai, a termelők egyenlőre kivárnak és csak az utolsó pillanatban hozzák meg a döntéseiket.

– A folyamatokat nem mi irányítjuk, de megpróbálunk jól lereagálni – fogalmaz a cégvezető. – Lassan elkezdődik a lombtrágyázás időszaka, az időzítés pedig létfontosságú! Piaci stabilitásunkat segíti, hogy a téli időszakban készleteinket feltöltöttük, valamint, hogy több, mint ötven féle terméket forgalmazunk, ha valamiből az alapanyag-beszerzés miatt hiány van éppen, akkor is tudunk 2-3 féle alternatívát javasolni. Az idei szezonban, a partnerek kiszolgálása, a gyors logisztika, és az okszerű, célzott tápanyagutánpótlás (lombtrágyázás) kulcsfontosságú szerepet töltenek majd be.