MENÜ
2024. árpilis 20.
Tivadar
Zöldebb jövő?

Zöldebb jövő?

szeretlekmagyarorszag.hu

20%-kal csökkentek a káros kibocsátások globálisan, amióta kitört a világjárvány.

Alighogy világméretűvé vált az év elején a koronavírus járvány, környezetkutató szakemberek azonnal észlelték, hogy a karanténok nyomán mindenütt csökken a szén-dioxid-kibocsátás. Ennek kapcsán, miközben egyesek a bolygónk emberek általi elpusztítását vizionálták, sokan az élet, a termelés, a fogyasztás lelassításában egy zöldebb jövő képét látták kirajzolódni.

Most a NASA kutatói megállapították, hogy a pandémia miatti bezárások 20%-kal csökkentették globálisan február óta a nitrogén-dioxid kibocsátásokat. Ez az eredmény őket magukat is meglepte – árulta el Christoph Keller, a projekt vezetője. „Sok ország már az elmúlt évtizedekben is nagyon jó munkát végzett nitrogén-dioxid koncentrációjának csökkentésében, de ez az eredmény azt mutatja, hogy még mindig lehet javítani emberi viselkedéssel a helyzeten” – idézte Futurism.

2019-ben nagy előrelépés történt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében, de a járvány miatti gazdasági intézkedések mindent tönkretehetnek.
A karantén előtti és utáni légszennyezés-szintek összehasonlítás problémája, hogy ezek az adatok ingadoznak. Ezért a NASA szakemberei kifejlesztettek egy modellt, amellyel pontosan meg tudták határozni, hogy mennyi lett volna a nitrogén-dioxid kibocsátás, amelyet elsősorban a közlekedés és az ipari termelés okoz, ha nem lett volna világjárvány.

Így jutottak el oda, hogy a városok többségében 20-50%-os csökkenést mutattak a szennyezési értékek a szokásoshoz képest. Különösen megdöbbentő volt Milánó esete, ahol 60%-kal kisebb volt a nitrogén-dioxid-kibocsátás.