MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Zöld, pink és piros szőlőalapú gint készítenek

Zöld, pink és piros szőlőalapú gint készítenek

agrarszektor.hu

Ki nem találná, miből készítenek gint a magyar szakemberek.

Szőlő alapanyagú, aromavesztés nélküli új gintermékek kifejlesztésébe kezd a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE) közösen a bonyhádi székhelyű, bortermeléssel és -exportálással foglalkozó Danubiana Kft. - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel. Az intézmény és a gazdasági társaság alkotta konzorcium 430 millió forintot nyert el a projektre a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) plusz keretéből.

Idén 10. alkalommal rendezzük meg a hazai agrárium kiemelkedő szakmai eseményét Siófokon, a kétnapos Agrárszektor 2022 konferenciát! Gazdálkodók, döntéshozók, véleményformálók, vállalati csúcsvezetők, élelmiszeripari szakértők, államigazgatási topvezetők egy helyen, egy időben az agrárium csúcstalálkozóján!

Az optimális bor- és párlatkészítési technológia meghatározásával párhuzamosan vizsgálják a szóba jövő lehetséges gin fűszereket is, de a projekt szempontjából kiemelt jelentőségű a szőlő egyéb részeinek vizsgálata: a szőlővirágé, a levélé, a bogyóé és a magoké. Széleskörű kutatást terveznek továbbá a különböző innovatív és hagyományos szőlőfajtákban rejlő aromaanyagok és potenciál feltérképezésére.

A projekt kutatási és szakmai hátterét a Danubiana Kft. nagyüzemi borkészítési gyakorlata, szolgáltatóként a többszörösen díjazott Brill Pálinkaház párlatkészítési tapasztalata és a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBKI) akkreditált laboratóriuma, valamint az intézet 70 éves szőlészeti és borászati tudásbázisa biztosítja. Közölték: a 2025 tavaszára megvalósuló projekt eredményeként három egyedi karakterű, kereskedelmi forgalomba kerülő - "zöld", "pink" és "piros" - gin készül. A cél elérése érdekében a szakemberek átfogó laboratóriumi vizsgálatok és üzemi tesztek sorát végzik el, amelyek célja, hogy a hagyományos szőlőfajták és a PTE SZBKI rezisztencianemesítési programjából származó új, innovatív szőlőfajtákat összehasonlítsák egymással gin alappárlat készítése céljából.

A német tulajdonú, 1990-ben Bonyhádon alapított, javarészt exportra termelő Danubiana Kft. a cég honlapja szerint évente csaknem 15 millió palack bort értékesít világszerte és többek között nemzetközi kiskereskedelmi üzletláncokat is kiszolgál. A saját szőlőterülettel nem rendelkező, alapanyagát több mint 400 termelőtől beszerző, 20 millió liternyi tárolási és erjesztési kapacitással rendelkező, több mint ötven főt foglalkoztató társaság a nyilvános cégadatok szerint 2021-ben 14,6 millió euró - ebből 12,5 millió euró export - árbevétel mellett 2,26 millió eurós nyereséget ért el, míg egy évvel korábban 11,6 millió euró bevétele és 1,5 millió euró profitja volt.