MENÜ
2024. árpilis 19.
Emma
Zászlók és szurkolók

Zászlók és szurkolók

sportal.blikk.hu, fotó: Facebook

A drukkerek értetlenül állnak a szövetség szigorú fellépése előtt.

Áll a bál a szurkolók egy csoportja és a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) között, a feszültség középpontjában a Nagy-Magyarország-molinók tiltása áll.

A balhé abból indult, hogy egy újpesti drukkerek által eddig több meccsen is kifüggesztett lila, nagy-magyarországos zászló bejutását a tavaly márciusi, Észak-Írország–Magyarország találkozóra megpróbálta megakadályozni a biztonsági cég, majd a magyar–német Nemzetek Ligája-meccs alatt le is vetették a drapériát a biztonságiak, és a tulajdonosát kivezették a stadionból. A szövetség két embert tiltott ki a válogatott meccseiről, akik közül az egyiknek nem volt érvényes belépője a találkozóra.

A drukkerek értetlenül állnak a szövetség szigorú fellépése előtt, ám az MLSZ szerkesztőségünknek megküldött közleménye szerint az UEFA-nál szerepel tiltólistán a jelkép.

„A Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlók, molinók kihelyezését, megjelenítését az MLSZ nem tiltja. Az MLSZ égisze alá tartozó hazai bajnoki és kupamérkőzéseken a jogszabályok értelmében, a szervező dönthet arról, hogy milyen molinók bevitelét engedélyezi. Ugyanakkor a jelképet a FARE (UEFA) katalógusa tartalmazza, ezért nemzetközi klub és válogatott mérkőzéseken, az UEFA és a FIFA, illetve ezekkel együttműködve a FARE ellenőre jelentésében rögzíti a jelkép megjelenítését, amely fegyelmi eljárást von maga után” – írták.
Az ultrák viszont úgy érzik, hogy feleslegesen packázik velük a szövetség, a március 27-i Magyarország–Bulgária Európa-bajnoki selejtezőre komoly akcióval készülnek. Arra kérik a szurkolótársaikat, hogy mindenki vigyen magával Nagy-Magyarországot ábrázoló zászlót a stadionba, így több ezer jelkép lehet jelen, amivel nem fog tudni mit kezdeni az MLSZ.

A MLSZ közleményből kiderül, hogy a honi szövetség nem tiltja a Nagy-Magyarország térkép megjelenését a meccseken, ellenben az UEFA igen, így nincs mit tennie a hazai döntéshozóknak, hiszen ha a válogatott meccsein megjelenne a jelkép, akkor azzal büntetést, vagyis zárt kapus meccset kockáztatnának.

Ugyanakkor az MLSZ azt nem vizsgálja, hogy a szurkolók milyen sálban és pólóban érkeznek a mérkőzésre.

A sál viselése más kategóriába tartozik. A nemzetközi szabályok alapján a nézők ruházatának – ebből a szempontból történő – vizsgálata az MLSZ-nek nem feladata. Így fordulhat elő, hogy egy időben bárki, akár több száz néző is hasonló sálat visel a stadion különböző területein ezzel semmilyen szabályt nem sértve. – fogalmaz az MLSZ közleménye.