Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 27.
Zita
Volt államtitkár: blöff a kormány által bedobott piaci rezsiár

Volt államtitkár: blöff a kormány által bedobott piaci rezsiár

forbes.hu

Fogyasztás szerint sávosan, a szociális szempontokat figyelembe véve kellene meghatározni az árakat.

A kormány az áramra és a gázra is igen magas piaci árat dobott be az új rezsiszabályok bejelentésekor, ami magasan a tőzsdei jegyzések felett van. Egyáltalán nem magától értetődő, mi is a piaci ár, mondja a szakértő. Szűk két hét és él a csökkentett rezsicsökkentés, mégsem tudni még mindig semmit a részletekről.

Augusztus 1-től az átlag feletti gáz- és áramfogyasztásra piaci árat kell majd fizetnie a magyar fogyasztóknak, vagyis lezárult a rezsicsökkentés egy korszaka. Maga a rezsicsökkentés ugyan marad, de a nevével ellentétben, a módosított változat valójában a rezsi emelkedését jelenti majd rengeteg magyar háztartásnak.

Amit eddig tudunk:

A kormány dolgozik azon, hogy milyen kompenzációkat vezessen be (fűtésnél a gázt áramra cserélőknél vagy a kistelepüléskeken élők esetében).
A kormány 242 forintos piaci árral számolt 1 kilowattórára az áram, 913 forintra/köbméter a gáz esetében.

Nincs olyan, hogy általános piaci ár

Holoda Attila energetikai szakember, korábbi energetikai helyettes államtitkár a 24.hu-nak nyilatkozott, szerinte nem értelmezhető, hogy mi számít piaci árnak – a kormány pedig nem árulja el, hogy a fenti számokat honnan vette.

A különböző áram- és gáztőzsdéken eltérő árjegyzések vannak, ezek most bőven alatta vannak a kormány által bedobott számnak (gáznál 120 forintnál van az átlagár, nem 900 felett, az áram jelenleg 180 forint körül van);
Még az MVM-nek sem lesz egyszerű megmondani, mennyi az átlagár, mert számos helyről szerez be energiát, nemcsak az árutőzsdéről.
A hosszú távú energiaszerződésekben formulák vannak, amelyek bizonyos tőzsdei jegyzésekhez kötöttek, ez alapján jön ki, miért mennyit kell fizetni, de ez folyamatosan változik.
A hazai áramfogyasztás felét adja Paks, az atomerőmű nagyon olcsón termel (10,5 forint/kilowattóra).
Gáz: titkos a magyar-orosz gázszerződés, a hazai kitermelés nem igazán éri meg az alacsony maximált ár miatt.
Holoda Attila szerint blöff volt, ami a kormányinfón elhangzott, nem lehet megmondani, mennyi lauf volt benne. A tőzsdei árakat nézve nem indokolt olyan magas ár, amire Németh Szilárd, rezsibiztos utalt

Holoda szerint az eddig bejelentett módosítások átgondolatlanok, fogyasztás szerint sávosan, a szociális szempontokat figyelembe véve kellene meghatározni az árakat. A most bejelentettek alapján olyan magas lehet a piacinak mondott árszabás, amit sokan nem tudnak majd kifizetni.

Megjegyezte, a rendszerváltás óta nem volt rá példa, hogy a lakosságra ráengedték volna a piaci árakat.

Az átlagfogyasztással meg az a baj szerinte, hogy benne vannak olyan fogyasztási helyek is (például a hétvégi házak, a nem lakott ingatlanok is), amelyek lefelé húzzák az átlagot.

A részletszabályok egyelőre továbbra sem ismertek, a kormány annyit szögezett le eddig, hogy augusztus 1-jétől biztosan bevezetik a módosításokat.