MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Vízalatti kertekben nevelődnek a jövő salátái

Vízalatti kertekben nevelődnek a jövő salátái

techword.hu

Olaszország partjainál található „Nemo kertje", ahol víz alatt nevelnek szárazföldi zöldséget és gyümölcsöt.

Az utóbbi években egyre sürgetőbben merül fel a klímaváltozás növénytermesztésre gyakorolt hatása, a kutatók néhány évtizeden belül jelentős visszaeséssel számolnak. Az évről évre növekvő aszálykockázat, az öntözővíz hiánya és az öntözés folyamatosan emelkedő költségei egyre nagyobb kihívások elé állítják a gazdákat, így nem véletlen, hogy a tudósok a növénytermesztés valamilyen alternatív formáját kezdték vizsgálni.

 

Az Olaszország partjainál található Nemo kertje úttörő jellegű, ugyanis szárazföldi növényeket termesztenek víz alá süllyesztett műanyag üvegházakban – hívja fel a figyelmet a Futurism. A projekt célja, hogy víztakarékos, fenntartható alternatívát kínáljon a szárazföldi mezőgazdasági műveletekhez, különösen a tengerpart menti nemzetek növénytermesztését figyelembe véve, ahol a vizek sótalanítása rendkívül költséges és erőforrás-igényes folyamat.

Nemo kertjében a növényeknek csak egy kis indítóvízre van szükségük, de onnantól kezde önfenntartóan működnek. A napfény felmelegíti a víz alatti műanyag üvegházakat, a párolgó sós víz pedig kicsapódik az üvegen, természetesen édesvízzé alakul, és visszacsöpög a talajba. Az üvegházakban többek között saláta, szamóca, paradicsom, aloé vera, cukkini, zöldbab, sőt gomba is terem.

Érdekes adalék, hogy már a Nemzetközi Űrállomáson is sikerrel zajlanak a növénytermesztések, olyannyira, hogy az űrhajósok tavaly saját termesztésű chilis tacót is készítettek.