MENÜ
2024. árpilis 28.
Valéria
Világsakkfesztiválról igazoltan távol

Világsakkfesztiválról igazoltan távol

Tóth Rózsa / fotó: mattolna.hu, polgarjudit.hu

A gyerekek megtanulnak méltósággal veszíteni és nagy örömmel nyerni.

Egy időben tartják Budapesten a Világsakkfesztivált és Egyiptomban a korcsoportos világbajnokságot. Ez utóbbi eseményre a Tolna megyei Gál Péter készítette fel és kíséri el a hazánkat képviselő 8 éves tehetséget.

Kétnaposra bővült a Polgár Judit által életre hívott és október 14-15-én már kilencedik alkalommal sorra kerülő Világsakkfesztivál, amely ezúttal a döntéshozatal kérdéskörét állította középpontba az MTI tájékoztatása szerint.

„Mai életünk fontos része a döntéshozatal, és a döntéseinknek következménye van. Ahogyan a sakktáblán, úgy az életben is mindig minden folyamatosan változik, ezért akkor hozhatunk jó döntéseket, ha átlátjuk és képesek vagyunk alkalmazkodni az adott helyzethez, úgy, hogy közben jól érezzük magunkat a bőrünkben" – mondta Polgár Judit, a sakktörténet legjobb női játékosa, a fesztivál alapítója a szerdai sajtótájékoztatón.

Kiemelte, hogy a magabiztosság és a rugalmas gondolkodás elengedhetetlenek a sikeres élethez. Ezért fontos, hogy ezeket a képességeket minél hamarabb elsajátítsák a gyerekek is. A sakk felkészíti őket arra, hogy mindig megtalálják a helyes utat, amikor nehéz döntések előtt állnak – tette hozzá.

Az esemény kapcsán a Tolna megyei Krónika munkatársa Gál Péter sakkoktatót kérdezte, aki elmondta, hogy nem tud jelen lenni a programsorozaton. Igazoltan marad távol, ugyanis Nagy Norbert 8 éves tanítványát kíséri el az egyiptomi Sharm El Sheikh városában megrendezésre kerülő korcsoportos világbajnokságra. Norbert egyike a közel 30 tehetséges tanítványa közül.

Az oktató elmondta, hogy a 6 éves kor az ideális arra, hogy elkezdjenek foglalkozni egy gyerekkel de aki nagyon érdeklődő, annál már a 4 éves kor is szóba jöhet. A kicsik nagyon fogékonyak és ha fel tudják kelteni bennük a kíváncsiságot akkor minél előbb érdemes elkezdeni a tanulást.

„A döntéshozatal egyértelműen megjelenik a sakkban. Minden lépésnél meg kell hoznunk és az életben is arra nevel, hogy próbáljuk mérlegelés után a legjobb megoldást választani” - reagált Gál Péter a Világsakkfesztivál idei kérdéskörére.

A Tolna megyei sakkoktató felhívta a figyelmet arra, hogy a régióban számos esemény kínálkozik azok számára, akik kíváncsiak, vagy már a szívükbe zárták a sakkot.

Rozsnyai Mátyás neve sokak számára cseng ismerősen. Az 1895-ben elhunyt, Zombán is dolgozó gyógyszerész volt az, aki elsőként jelentetett meg magyar újságban sakkfeladványt és alkotta meg a sakkozás ma is használatos műszavait.

Az ő tiszteletére rendezi meg a Mattolna Tehetségkutató Alapítvány és a Tolna Megyei Sakkszövetség minden hónapban a Rozsnyai Miklós emlékversenyt. Idén október 7-én Őcsényben, november 10-én Simontornyán, december 9-én pedig Dombóváron kerül sor az eseményre. Az érdeklődők a www.mattolna.hu és a www.sakktanitas.hu oldalakon jelezhetik részvételi szándékukat.

Kitért rá, hogy a koronavírus okozta bezártság és az online térbe terelés pozitív irányba tolta el a sakkoktatást. Az online órák lehetőséget biztosítanak arra, hogy a tér okozta nehézségeket áthidalják, így lehetséges az is, hogy Péter a székesfehérvári Norbertnek lehet a tanítója. Az online oktatás azonban nem helyettesítheti 100 százalékban a személyes jelenlétet. Kell, hogy az edző bele tudjon nézni tanítványa szemébe. Szükséges látnia azt is, hogy a nebulónak milyen napja van, mennyire terhelhető. Ez csak az élő munkában lehetséges.

Gál Péter megosztotta tapasztalatait olvasóinkkal a sakkozók típusait illetőleg is. Vannak a hobbisakkozók, akik örömüket lelik a táblajátékban és szerelemből csinálják. A következő szint a versenysakkozók köre, akik minél több tusát akarnak megnyerni és vannak a profi sakkozók, akik a sakknak szentelik minden pillanatukat. Rámutatott, hogy a legmagasabb szintet képviselők már meg is tudnak élni abból, ami másoknak hobbi.

A budapesti eseményre visszakanyarodva Fogarasi Norbert, a Morgan Stanley egyik vezetője, mesterjelölt sakkozó úgy fogalmazott, hogy: ”Jó döntés volt, hogy a Világsakkfesztivál mellé álltunk, és már ötödik éve támogatjuk”. Hangsúlyozta, hogy vállalatuknál egyre több neves sakkozó dolgozik, akiket ki lehet majd hívni a fesztiválon. Szívügyük, hogy minél több lányt vonjanak be a matematika, a programozás területére.

Ismét lesz sakkszimultán Polgár Judittal és Zsófival, akik dedikálnak is. A sakkszimultán az idén harminc táblán zajlik, és az egyéni jelentkezők mellett két közösséggel is játszik majd Polgár Judit. Családi és gyerekprogramok mellett rendeznek sakktriatlont, amelyben csapatok vesznek részt, előadások hangzanak el többek között a sakkról és a mesterséges intelligenciáról.

„Mindig vannak állandó és új programok a fesztiválon. A legnagyobb újdonság, hogy ezúttal kétnapos lesz, október 14-én a Nemzeti Galériában, 15-én pedig online formában" - közölte Polgár Judit.

Fotók forrása: Polgár Judit hivatalos oldala/Világsakkfesztivál 2022
Fotók forrása: Mattolna/Tíz Város a Magyar Sakkozásért - Rozsnyay Mátyás Emlékverseny