Tam_Bau
MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Veteményes a kórház tetején

Veteményes a kórház tetején

senior.hu

Tápláló, egészséges zöldségekkel látja el a betegeket a kórház tetején működő kert.

A Bostoni Orvosi Központ (Boston Medical Center) egy nonprofit elven működő, 567 ágyas kórház az amerikai nagyvárosban. A gyógyítás mellett ambuláns központ és oktatási funkciót is betölt az épület.

A legérdekesebb azonban a kórház teteje, ahol gyakorlatilag egy farm működik mintegy 250 m²-es területet elfoglaló veteményessel.
A tetőn rengeteg növényt találunk, például fűszereket, babot, paprikát, mángoldot, salátaféléket, paradicsomot, uborkát, padlizsánt. Minden termény szerves talajban nő, újrahasznosított tejesládákban, és két kaptár méhei segítenek a beporzásban.

A kert élőhelyet biztosít a méheknek és más városi élőlényeknek is. Emellett szigeteli az épületet, csökkenti a hűtési és fűtési költségeket, hasznosítja a csapadékot. A legfontosabb pedig az, hogy a betegek élelmezésében segít évente kb. 3000 kg tápláló étellel látva el őket.

Tudjuk jól, hogy az ételünk is lehet orvosság. A szakértők szerint az egyének egészségnek 40-60%-a olyan, nem klinikai tényezőktől függ, amelyeket például az elfogyasztott táplálék is befolyásol. Amennyire csak lehet, a kertben biotermesztés folyik, igyekeznek az ökoszisztémába minél kevesebbet beavatkozni.

A kórházban főként alacsony jövedelmű, idős betegeket ápolnak. Éppen ezért a nehéz sorsú családok részére ingyen is biztosítanak az itt termelt zöldségekből.