MENÜ
2024. május 18.
Erik, Alexandra
Veszélyes kór fenyegeti a fiatalokat

Veszélyes kór fenyegeti a fiatalokat

femcafe.hu • fotó: blikk.hu

Sok fiatal, egészséges felnőtt küzd szívproblémával a COVID után.

A post-COVID kardiológiai szűrés az egészséges, fiatal embereknek is javasolt, mivel a koronavírus jóval gyakrabban hoz létre kardiovaszkuláris szövődményeket a fiatalabb népesség körében. Több tízezer volt COVID-beteg lehet érintett Magyarországon is.

Szívburok- és szívizomgyulladás, ritmuszavar, koleszterinszint emelkedés, trombózis, magas vérnyomás jelentkezhet azoknál, akik a delta variánssal fertőződtek meg a COVID-19 legutóbbi hullámában. Amerikai kutatás igazolta, hogy a 20 év alatti fiataloknál 6-szor gyakrabban alakul ki szívizomgyulladás a COVID-19 betegség nyomán, mint egyébként. Egy főiskolai sportolókat vizsgáló szív MR programban a volt COVID-19 betegek 46%-nál találtak szívizomgyulladásra vagy korábbi szívizom-sérülésre utaló bizonyítékot, annak ellenére, hogy egyikük sem került kórházba; sőt a programban résztvevők felénél csak enyhe tünetek jelentkeztek.

Egy másik amerikai kutatásban 20-50 év közötti, COVID-19-en átesett pácienst szűrtek a fertőzés után 3 hónappal, és 78%-uknál fedeztek fel valamilyen kardiovaszkuláris problémát. Az Egyesült Államok egészségügyi hivatalának, a CDC-nek hivatalos felmérése szerint a delta variáns miatt hosszú COVID-ban szenvedő betegek 40%-ánál fordul elő szívburok- vagy szívizomgyulladás 70 nappal a fertőzés után. Mindezekből kiderül, hogy a veszélyes kardiovaszkuláris problémák nem csak a kórházban kezelt COVID-betegeket és az idős, krónikus pácienseket érintik, hanem az egészséges, fiatal felnőtteket is. Magyarországon az elmúlt három hónapban a delta variáns uralta a COVID-19 járvány negyedik hullámát, amelyben többszázezer ember fertőződött meg. A fentiek tükrében több tízezer volt COVID-betegnél jelentkezhetnek kardiovaszkuláris problémák.