MENÜ
2024. árpilis 24.
György
Veszélyes anyagokkal szennyezett gyümölcsöt eszünk

Veszélyes anyagokkal szennyezett gyümölcsöt eszünk

telex.hu • fotó: agrarszektor.hu

Egyre nagyobb mértékben szennyezik a legkárosabb növényvédő szerek az európai élelmiszereket.

Az EU tagállamai 2011 óta kötelesek fokozatosan kivonni a forgalomból 55, különösen károsnak minősített növényvédő szert. Azonban ahelyett, hogy eltűntek volna ezek a szerek, még nőtt is az ilyen veszélyes anyagokkal szennyezett gyümölcsök mennyisége, mutat rá a A Pesticide Action Network (PAN Europe) friss tanulmánya.

A 2019-es hivatalos adatközlés szerint a Magyarországról származó cseresznyék 50 százalékában mutattak ki ilyen helyettesítendő hatóanyagokat, ami nem is meglepő, hiszen Magyarország engedélyezte az EU-n belül a legtöbbet, 50-et az 55 listán szereplő anyagból.

Ez a trend teljesen ellentétes sok európai szervezet céljaival, amik a 12 legmérgezőbb peszticid azonnali betiltását és az 55 nagyon káros peszticid 2030-ig történő teljes kivonását követelik.

2009-ben bevezették a növényvédőszer-hatóanyagok új kategóriáját, a helyettesítésre jelölt hatóanyagokat. A jogszabály célja az emberre és a környezetre leginkább káros, de engedélyezett hatóanyagok azonosítása, valamint azok kevésbé káros anyagokkal való helyettesítése volt, hogy végül fokozatosan kivonják őket a forgalomból. Ez a kategória az élelmiszerekben használt, az európai piacon még mindig engedélyezett legrosszabb hatóanyagokat gyűjti össze. Az uniós stratégiák alapján 2030-ig felére kellene csökkenteni a legveszélyesebb hatóanyagok felhasználását.

A PAN Europe szerint ezeket a hatóanyagokat egészségügyi okokból már be kellett volna tiltani Európában. A helyettesítésre jelölt anyagok annyira kockázatosak, hogy a rendelet sokkal szigorúbban szabályozza őket, mint más növényvédőszer-hatóanyagokat. Az uniós engedélyezési időszakuk 7 évre korlátozódik (szemben a többi növényvédő szer 15 évével), és a tagállamok törvényileg kötelesek lennének ezeket kevésbé káros alternatív hatóanyagokkal kiváltani.

A PAN Europe új jelentése azonban rámutat, hogy nemhogy nem érték el azt a célt, hogy helyettesítsék ezen anyagokat, hanem egyre nagyobb mértékben szennyezik ezek a legkárosabb növényvédő szerek az európai élelmiszereket.

Az Európában termesztett friss gyümölcsfajták elemzése szerint 9 év alatt 53%-kal nőtt a növényvédőszer-hatóanyagok legkockázatosabb kategóriájával szennyezett minták gyakorisága. 2019-ben majdnem minden harmadik gyümölcsmintában kimutathatóak voltak ezen hatóanyagok,

a cseresznyék fele volt szennyezett,
ami 152%-os növekedést jelent 2011-hez képest,
az almák egyharmada volt szennyezett,
ami 117%-os növekedést jelent.

Gyakran előfordul, hogy az élelmiszerekben egyszerre két vagy több ilyen mérgező anyag szermaradványa is megtalálható. Ez egyértelműen bizonyítja, hogy a tagállamok nem hajtották végre a helyettesítési szabályokat, és így a fogyasztók egészségét sem védték megfelelően.

Magyarországon különösen rossz a helyzet több termékkategóriában is. A PAN Europe elemzése szerint a 2019-ben a Magyarországról származó minták igen nagy hányadában lehet kimutatni a legveszélyesebbnek minősített hatóanyagok maradványait: a cseresznye 50 százalékában, a fejes saláta 38 százalékában, az alma 34 százalékában és az uborka 32 százalékában.