MENÜ
2024. árpilis 24.
György
VB-remények – „A sikerhez élvezni kell a játékot

VB-remények – „A sikerhez élvezni kell a játékot"

24

Nem vágyálom, hogy felülmúlja tudását a női kéziválogatott a vébén.

Bár első nyilatkozataiban még arról beszélt Golovin Vlagyimir, hogy szerinte a magyar női kézilabda-válogatott a világ 9-10. legjobb csapata, a szövetséggel karöltve – talán a jó csoportsorsolásnak is köszönhetően – a negyeddöntőbe várja csapatát a világbajnokságon. Kérdés, mire megy a csapat Tomori Zsuzsanna nélkül, ráadásul a koronavírus árnyékában, amely miatt az egyik legjobb szélsőt már elveszítette a csapat.

Nagy fába vágta a fejszéjét Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány, aki augusztus 31-én elvállalta a Magyar Kézilabda Szövetség felkérését és átvette Elek Gábortól a női válogatott vezetését.

Az odesszai születésű szakember akkor elmondta, hisz a fiatalításban – miért ne tenné, hiszen a női junior-válogatottal 2018-ban világ, 2019-ben Európa-bajnok lett –, a célja, hogy a csapat ne nyújtson hullámzó teljesítményt, azaz stabil legyen. De kimondta azt is, hogy a tudása szerint a világ 9–10. válogatottja a magyar.

Golovin: Nem vagyok brutális, de ha kell, az leszek

A női kézisek új kapitánya, Golovin Vlagyimir akkor érkezett Magyarországra, amikor a Bye-Bye Szása volt a legnagyobb sláger, mégsem éreztette vele senki, hogy orosz. A szurkolóktól azt kéri, hogy akik bíznak benne, azok a játékosokhoz is ugyanígy viszonyuljanak.
Ezzel jelezte is a szövetségnek, hogy a spanyolországi világbajnokságon a negyeddöntő, vagyis a legjobb nyolc közé kerülés lehet előzetesen a maximális célkitűzés, az MKSZ végül ezt is jelölte ki a csapat számára.

Ez azért nagy kihívás, mert a Németh Andrással elért 2005-ös szentpétervári bronzérem óta ez csupán kétszer sikerült: 2007-ben és 2013-ban egyaránt a nyolcadik hely jött össze. A legutóbbi három alkalommal 11., 15. és 14. lett az együttes.

Tökéletes elegyet mutat az átlagéletkor

Golovin meglépte azt, amit vártak tőle: különböző okok miatt már nem tagja a keretnek Csiszár-Szekeres Klára, Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita, míg Tomori Zsuzsanna az utolsó pillanatban mondta le a szereplést. Így aztán bekerülhetett a keretbe a 20 éves Albek Anna és a 21 éves Kácsor Gréta.

De azért rutintalannak nem lehet nevezni a csapatot, az átlagéletkor még most is 25,1 év (ha a 28 éves Schatzl Nadine helyett a 22 éves Fodor Csengét számoljuk, akkor 24,8), ez éppen egy tökéletes elegyet feltételez.

Ami a keretet illeti, Szöllősi-Zsácsik Szandra kisebb sérülés miatt a felkészülésben és a franciák elleni edzőmeccseken nem vett részt, míg a már említett Schatzl pozitív mintát produkált, ráadásul szobatársát, Lukács Viktóriát közvetlen kontaktként ugyancsak izolálták. A kerethez végül a magyarországi tartalékok közül a győri Fodor Csenge csatlakozott.

Hogy ez a csapat mire lesz képes? Jó kérdés. Az biztos, hogy az utóbbi évek egyik legkellemesebb csoportját kaptuk – a halálcsoport kifejezést imádók maximum abba kapaszkodhatnak, hogy három európai csapat az ellenfél.

Szlovákiát és Csehországot mindenképpen verni kell, a negyeddöntőhöz pedig a németeket is. A másik ágról ugyanis érkeznek a magabiztos dánok, a kiismerhetetlen koreaiak, és minden bizonnyal a tunéziaiak.

A sikerhez élvezni kell a játékot

Golovin úgy fogalmazott, már az első csoportmérkőzésen, csütörtökön Szlovákia ellen a legjobb arcát szeretné mutatni válogatott.

„Az első mérkőzések mindig nehezek, senki nem tudja, hogyan készült és milyen állapotban van a másik. Ha élvezzük a játékot, biztosan jó teljesítményt tudunk nyújtani, de ha görcsösek leszünk, akkor nem lesz egyszerű dolgunk.

Azon vagyunk, hogy az első meccs ne legyen darabos, hanem a legjobb arcunkat tudjuk mutatni – idézte az MTI Golovint.

A múlt hétvégén az olimpiai bajnok franciákkal játszott edzőmérkőzéseket elbukta a csapat ugyan (28-33, 28-29), de mindkét meccs nagyon hasznos volt.

„Némileg összeszedettebbek voltunk a második alkalommal, kicsivel jobban működött a védekezésünk, bár akkor is voltak hibáink, a második félidőben pedig hiányzott a tapasztalat. Fontos, hogy megszokjuk egymást a pályán, ezért többféle összeállítással is próbálkoztunk, mert még mindig keressük az optimális felállást” – tette hozzá Golovin.

Nem dráma, türelem kell

Valami hasonlót látott a korábbi szövetségi kapitány Elek Gábor is, aki a Digi Sportnak nyilatkozva elmondta, nem lesz könnyű bejutni a legjobb nyolc közé.

Ha nem sikerül, akkor sem szabad semmilyen drámát csinálni, ez a világversenyen nem kvalifikál sehová. Itt lehet kísérletezgetni, itt kell letenni az alapokat a 2024-es párizsi olimpiára – mondta.

A franciák elleni meccsekkel kapcsolatban is megvolt a véleménye.

„Ha a két mérkőzést négy részre vesszük, akkor az első félidő rosszul sikerült, a második rendben volt, a harmadik nagyon rendben volt. Szóval egyértelmű volt a felfelé lépkedés, ezt várom a világversenyen, ennek a csapatnak rendkívül fontos a türelem.”

A magyar válogatott vb-kerete

Kapusok: Bíró Blanka (FTC), Szemerey Zsófi (Mosonmagyaróvár), Szikora Melinda (Bietigheim)

Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC), Lukács Viktória (Győri ETO – elkülönítve közvetlen kontakt miatt)

Jobbátlövők: Albek Anna (Metzingen), Klujber Katrin (FTC), Planéta Szimonetta (DVSC)

Irányítók: Tóth Eszter (Mosonmagyaróvár), Vámos Petra (DVSC)

Beállósok: Bordás Réka (DVSC), Szabó Laura (MTK), Tóvizi Petra (DVSC)

Balátlövők: Háfra Noémi (Győri ETO), Kácsor Gréta (Vác), Szöllősi-Zácsik Szandra (FTC)

Balszélsők: Márton Gréta (FTC), Fodor Csenge (Győri ETO)

 A válogatott csoportmérkőzései

December 2., csütörtök
20.30: Magyarország–Szlovákia

 December 4., szombat
20.30: Magyarország–Csehország

 December 6., hétfő
20.30: Magyarország–Németország