MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Városi energiaközösségek: olcsó belépés, elhelyezés a temetőkben

Városi energiaközösségek: olcsó belépés, elhelyezés a temetőkben

koponyeg.hu

Egyre többször és egyre több helyen fogunk találkozni az energiaközösségekkel.

Ezek olyan energiatermelő egységek, melyeket egyszerre több ember, kisebb-nagyobb csoportok birtokolnak és üzemeltetnek, a megtermelt energiát pedig elosztják egymás közt. Egy ilyen közösséget hoz létre a francia Saint-Joachim városa is. A projekt két különleges részletet tartalmaz. Az egyik az, hogy az energiát egyenlő arányban osztják el a belépők között, holott a belépési díj igen alacsony. Mindössze 5 eurót kell fizetni a város lakóinak, de ez nem kötelező.

A projekt kivitelezése 3,35 millió euró, vagyis az 5 eurós belépési díj tényleg nagyon alacsony. A pénzt az önkormányzat biztosítja, a projekt pedig teljesen egészében a város lakosainak tulajdona. A második igen érdekes részlet a helyszín, ami ugye a nagy méretű napelemparkok esetében mindig kérdéses.

Itt most egy olyan területet jelöltek ki erre a célra, amit másképpen hasznosítani nem lehet – illetve már másképpen használatban van. A helyi temető lett a helyszín, ahova félig áttetsző, magasabbra telepített napelemeket terveztek, mintegy mesterséges lombkorona gyanánt. A temető bokros növényzete így nem sérül, árnyék is lesz és energiát is lehet termelni. A mintegy 5000 négyzetméteres terület pedig a város energiaigényének 20%-át képes előállítani, ami nem rossz arány!