Tam_Bau
MENÜ
2024. május 2.
Zsigmond
Változtak az őstermelői értékesítés szabályai

Változtak az őstermelői értékesítés szabályai

magro.hu

Az őstermelő kizárólag azt a terméket értékesítheti, amit a saját gazdaságában állított elő.

A mezőgazdasági őstermelő kizárólag azt a terméket értékesítheti, amit a saját gazdaságában állított elő és az szerepel az őstermelői nyilvántartásban – írta az Adózóna. Az őstermelő nevében kizárólag közeli hozzátartozója vagy alkalmazottja árulhat, családi gazdaságok esetében a tagok és az alkalmazottak értékesíthetnek. Az árusítás helyén kötelező jól látható módon kihelyezni a „saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot, valamint az őstermelő FELIR és Nébih tevékenységazonosítóját.

A mezőgazdasági igazgatási szerv (Nébih) ellenőrzi az őstermelő tevékenységét, a mezőgazdasági őstermelő által közölt és nyilvántartásba vett adatok és nyilatkozatok valódiságát, valamint az őstermelői tevékenység során előállított termékek értékesítésének jogszerűségét.

Ezek a büntetések, ha jogsértés történik az őstermelői értékesítés során

Amennyiben az őstermelő a tevékenységét nem jogszerűen és az előírásoknak megfelelően folytatja, legfeljebb 500 ezer forint bírsággal sújthatja a Nébih. Ezen kívül elrendelheti a termék forgalomból való kivonását, a saját költségre történő megsemmisítését, valamint 5 évre eltilthatja tevékenységétől az őstermelőt.

A kiszabható bírság mértéke:

legfeljebb 500 ezer forint, ha
az őstermelői tevékenységre vonatkozó adatok és az őstermelői nyilvántartásban szereplő adatok eltérnek,
a mezőgazdasági őstermelő által értékesíteni kívánt vagy értékesített termék mennyisége legalább 20 százalékkal több mint amennyit a saját gazdasága adatai alapján lehetősége lenne termelni,
az őstermelői nyilvántartásba be nem jelentett termék értékesítést,
a nyilvántartásban szereplő terméket felvásárolja és sajátként értékesíti.
legfeljebb 100 000 forint,
ha az őstermelő árusításkor elmulasztja feltüntetni a „Saját őstermelői tevékenységből származó termék” feliratot, a FELIR, vagy a Nébih tevékenységazonosítót.