MENÜ
2024. árpilis 26.
Ervin
Újrahasznosított bútorok

Újrahasznosított bútorok

Totem kollekció – kartonszék szerelési utasításokkal, hogy saját maga készíthesse el.

Vadim Kibardin, a cseh tervező újrahasznosított bútorokat készít régi kartondobozokból, és meglátása szerint él a művészet és a funkcionalitás. Weboldalán építészeti utasításokat közöl a papírból készült tervezői székekhez. Célja: Mindannyiunknak kreatívnak kell lennie a csomagolásunkkal, és meg kell mentenünk az oldal fáit.

Vadim Kibardin „Fekete kollekciója” , a kartonból készült fekete tervezőszékek gyűjteménye több mint 5000 órányi fizikai munkát igényelt . Az őshonos orosz nem használ formát „bútorszobraihoz”, hanem kézzel formálja meg őket. Rétegenként karton darabokat tesz egymásra, amíg szilárd és tartós szerkezet létre nem jön. Ebből különböző kialakítású székeket alkot. Ezért minden szék egyedi darab.

A székek több ezer eurós ára miatt a „Fekete Gyűjtemény” csak a gyűjtők vagy a kiállítások számára érdekes. Teljesen más a helyzet a „Totem Collection” -nel, amely élénken festett székek és kartonpapír székek. Ezt bárki otthon újra elkészítheti. Mert ez Vadim Kibardin gondja, aki 25 éve készít múzeumok, galériák és egyéni vásárlók számára tervezési tárgyakat. Azt szeretné, ha mindannyian kreatívak lennénk a naponta szemétként keletkező kartondobozok és papírokkal.

Ezért teszi mindenki számára elérhetővé a Totem Collection újrahasznosító bútorainak építési útmutatóját. "Csak gyűjtsön papír és karton csomagolást, töltse le a mintákat és az utasításokat, és készítse el gyermekeivel" - mondja a tervező. Arra is ösztönzi a weboldal látogatóit, hogy készítsenek saját művészeti tárgyakat papírból, és osszanak meg képeket és utasításokat másokkal.

Vadim Kibardin munkájáról: „Az ügyfelek és a társadalom igényei napról napra egyre hangosabbak ahhoz, hogy kevesebb alapanyagot használjanak, újrafelhasználják a dolgokat, valamint újrahasznosítható és fenntartható termékeket hozzanak létre. Hosszú évek óta, művészileg és poétikusan foglalkozom az emberek etikai felelősségével a szemét kezelésével, amely kiszolgáltatott világunkban elterjedt és növekvő fenyegetés. Egyedi konstrukciókat találok a banális csomagolóanyagok sajátos tulajdonságainak felhasználásával, és főként a papírral, mint műanyag közeggel dolgozom. "

A tervező honlapján az is látható, hogy hány fát mentett meg csupán újrahasznosított bútorokkal. Eddig Kibardin 900 kilogramm újrahasznosított kartont használt fel, ami 17 fának felel meg. Ez a 17 fa évente több mint 100 kilogramm CO2-t szív fel a levegőből. Kibardin támogatást szeretne „Papírművészeti projektjéhez” is: A termékek megvásárlása, újrateremtése, új tervek kitalálása, problémák megoldása, adományozás vagy információk megosztása másokkal csak néhány lehetőség arra, hogy Ön is aktívvá váljon.